« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-12 18:45:41
Temat: co skopałem w bigosieHOHOHOHOHOHO!!!!!!!!!
Z świątecznym pozdrowieniem Lisio z Lasu
Słuchajcie moi mili. Wykombinowałem bigos wczora z wieczora. Taki z najlepszych
kiełbach, boczków, przypraw, zeszłorocznych grzybków itp. itd
Mój first tajm bigosowania ......(zawężenie akcji).....
no i na końcu dolałem szklanice wytrawnego chorwackiego wina, i jeszcze bigos
podgotowywałem. Ktoś mi mówił że tą szklanicę to powinienem wlać tuż przed pierwszym
podaniem gotując.....
No ale do rzeczy dzisiaj przy przeżarciu sie kapuchy niestety trochę zjeżdża tym
winem i ma lekko kwaskawy smak - nie wiem czy od kapusty kiszonej (nie było pełne
50/50 kapusty kiszonej z białą)
....no i jakieś sugestie z Waszej strony jakby tu poprawić smak???
--
Pyzdry i podzieki
lisio zabigosowany
Pyrlandia
l...@p...onet.pl
GG 1651349
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3358368
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-12 19:33:30
Temat: Re: co skopałem w bigosie> HOHOHOHOHOHO!!!!!!!!!
> Z świątecznym pozdrowieniem Lisio z Lasu
>
> Słuchajcie moi mili. Wykombinowałem bigos wczora z wieczora. Taki z
najlepszych kiełbach, boczków, przypraw, zeszłorocznych grzybków itp. itd
> Mój first tajm bigosowania ......(zawężenie akcji).....
> no i na końcu dolałem szklanice wytrawnego chorwackiego wina, i jeszcze bigos
podgotowywałem. Ktoś mi mówił że tą szklanicę to powinienem wlać tuż przed
pierwszym podaniem gotując.....
> No ale do rzeczy dzisiaj przy przeżarciu sie kapuchy niestety trochę zjeżdża
tym winem i ma lekko kwaskawy smak - nie wiem czy od kapusty kiszonej (nie było
pełne 50/50 kapusty kiszonej z białą)
> ....no i jakieś sugestie z Waszej strony jakby tu poprawić smak???
>
Moja sugestia jest taka:
Akurat bigos niepotrzebuje wykwintnych mięs i kiełbas. Kapusta kiszona zawiera
kwas mlekowy w którym po gotowaniu będą bardzo miękie mięsa niższej jakości.Na
twój problem jest jedna rada dodaj ze 40 dkg rodzynek i jeszcze trochę pogotuj,
rodzynki dodadzą słodkości i zlikwidują kwaśność.
Pozdrowienia zienko.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-12 20:31:54
Temat: Re: co skopałem w bigosie
Użytkownik "lisio" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ataldi$ojo$1@topaz.icpnet.pl...
HOHOHOHOHOHO!!!!!!!!!
Z świątecznym pozdrowieniem Lisio z Lasu
Słuchajcie moi mili. Wykombinowałem bigos wczora z wieczora. Taki z
najlepszych kiełbach, boczków, przypraw, zeszłorocznych grzybków itp. itd
Mój first tajm bigosowania ......(zawężenie akcji).....
no i na końcu dolałem szklanice wytrawnego chorwackiego wina, i jeszcze
bigos podgotowywałem. Ktoś mi mówił że tą szklanicę to powinienem wlać tuż
przed pierwszym podaniem gotując.....
No ale do rzeczy dzisiaj przy przeżarciu sie kapuchy niestety trochę zjeżdża
tym winem i ma lekko kwaskawy smak - nie wiem czy od kapusty kiszonej (nie
było pełne 50/50 kapusty kiszonej z białą)
....no i jakieś sugestie z Waszej strony jakby tu poprawić smak???
Witam!
Kiedyś zrobiłam dokładnie to samo- niestety były to już święta i miałam
niemały problem. Tak naprawdę nie wiem, na czym polegał błąd (może w jakości
wina??) . W każdym razie ja dodałam wtedy powideł i pomogło!!
Pozdrawiam!
Magda
--
Pyzdry i podzieki
lisio zabigosowany
Pyrlandia
l...@p...onet.pl
GG 1651349
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3358368
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-12 22:12:39
Temat: Re: co skopałem w bigosieCześć
Potwierdzam skuteczność zastosowania powideł lub śliwek suszonych. Kwaśnośc
nie zależy od jakości wina, ale od sposobu przyrządzenia kapusty kiszonej.
Ja osobiście nie mieszam kapusty kiszonej ze słodką.Do bigosu dodaje suszone
grzyby, smażona na ojeju cebulę, pare liści laurowych, ziarna pieprzu,
jałowca, ziela angielskiego, a także wywar z gotowanych grzybów. Dodaję
także kiełbasę, surowe mięso i podemażony boczek wędzony.Moim zdaniem
wysokiej jakosci miesa, wędliny nie sa potrzebne.Jest to przepis na bigos
mysliwski
Pozdrawiam i życzę smacznego
Kaktus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-13 10:44:19
Temat: Re: co skopałem w bigosielisio wrote:
(...)
> No ale do rzeczy dzisiaj przy przeżarciu sie kapuchy niestety trochę
> zjeżdża tym winem i ma lekko kwaskawy smak - nie wiem czy od kapusty
> kiszonej (nie było pełne 50/50 kapusty kiszonej z białą)
> .....no i jakieś sugestie z Waszej strony jakby tu poprawić smak???
Jeżeli bidżis kwaśny, znaczy że zbyt kwaśną kapuchę dałeś. Trzeba było
ją spróbować jeszcze przed gotowaniem i w razie czego wypłukać (tak,
tak!) ten kwasior przegotowaną wodą.
Teraz natomiast radziłbym dodać śliwek bez pestek (ktoś tu
radził rodzynki, ale _rodzynki_ w _bigosie_? pierwsze słyszę...). Możesz
też dosypać trochę cukru, tak ze 2-3 łyżeczki, w zależności od ilości
tego bigosu, oczywiście.
Z poważaniem
PZ
--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-13 22:33:34
Temat: Re: co skopałem w bigosie
Użytkownik "Piotr Zawadzki" <p...@f...pl> napisał w wiadomości
news:atcdi2$g4r$1@news.tpi.pl...
> lisio wrote:
>
> (...)
> też dosypać trochę cukru, tak ze 2-3 łyżeczki, w zależności od ilości
> tego bigosu, oczywiście.
Mam pytanko.
Skąd wziąłeś ten cukier! Pierwsze słyszę.Czy same powidła śliwkowe nie są
lepsze od zwyczajnej glukozy?
Pozdrawiam
Kaktus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-15 20:11:44
Temat: Re: co skopałem w bigosiekaktus wrote:
> > (...)
> > też dosypać trochę cukru, tak ze 2-3 łyżeczki, w zależności od ilości
> > tego bigosu, oczywiście.
>
> Mam pytanko.
> Skąd wziąłeś ten cukier! Pierwsze słyszę.Czy same powidła śliwkowe nie są
> lepsze od zwyczajnej glukozy?
Kiedy wychodzi kwasior, lepiej (najszybciej i najskuteczniej) dodać
cukru niż się krzywić nad talerzem. A co do powideł śliwkowych... toż to
przecież nic innego jak właśnie "zwyczajna glukoza". Ale się nie
upieram, niech każdy sypie co chce; ja piszę tylko, co sam bym zrobił.
Z poważaniem
PZ
--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-18 21:20:15
Temat: Re: co skopałem w bigosieTHX wszystkim
jakoś rodzynki nie mogły mi przejść do garnka więc wybrałem sugara
troche przeszło bigosowi :))))
--
Pyzdry
lisio
Pyrlandia
l...@p...onet.pl
GG 1651349
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3358368
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-19 19:22:35
Temat: Re: co skopałem w bigosieno i na końcu dolałem szklanice wytrawnego chorwackiego wina, i jeszcze
bigos podgotowywałem. Ktoś mi mówił że tą szklanicę to powinienem wlać tuż
przed pierwszym podaniem gotując.....
No ale do rzeczy dzisiaj przy przeżarciu sie kapuchy niestety trochę zjeżdża
tym winem i ma lekko kwaskawy smak - nie wiem czy od kapusty kiszonej (nie
było pełne 50/50 kapusty kiszonej z białą)
....no i jakieś sugestie z Waszej strony jakby tu poprawić smak???
A ja to bym dodał i to w każdych okolicznościach przecier pomidorowy i
troche dobrej musztardy !
ryhoo, życzę smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |