Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!niusy.onet.pl
From: z...@w...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co skopałem w bigosie
Date: 12 Dec 2002 20:33:30 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 25
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <ataldi$ojo$1@topaz.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1039721610 26852 192.168.240.245 (12 Dec 2002 19:33:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Dec 2002 19:33:30 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 80.48.241.253, 213.180.130.13
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.0.3705)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:138599
Ukryj nagłówki
> HOHOHOHOHOHO!!!!!!!!!
> Z świątecznym pozdrowieniem Lisio z Lasu
>
> Słuchajcie moi mili. Wykombinowałem bigos wczora z wieczora. Taki z
najlepszych kiełbach, boczków, przypraw, zeszłorocznych grzybków itp. itd
> Mój first tajm bigosowania ......(zawężenie akcji).....
> no i na końcu dolałem szklanice wytrawnego chorwackiego wina, i jeszcze bigos
podgotowywałem. Ktoś mi mówił że tą szklanicę to powinienem wlać tuż przed
pierwszym podaniem gotując.....
> No ale do rzeczy dzisiaj przy przeżarciu sie kapuchy niestety trochę zjeżdża
tym winem i ma lekko kwaskawy smak - nie wiem czy od kapusty kiszonej (nie było
pełne 50/50 kapusty kiszonej z białą)
> ....no i jakieś sugestie z Waszej strony jakby tu poprawić smak???
>
Moja sugestia jest taka:
Akurat bigos niepotrzebuje wykwintnych mięs i kiełbas. Kapusta kiszona zawiera
kwas mlekowy w którym po gotowaniu będą bardzo miękie mięsa niższej jakości.Na
twój problem jest jedna rada dodaj ze 40 dkg rodzynek i jeszcze trochę pogotuj,
rodzynki dodadzą słodkości i zlikwidują kwaśność.
Pozdrowienia zienko.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|