« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-10-06 08:12:08
Temat: co za pszyprawa...Co to za pszyprawa, o smaku mielonki drobiowej,
dodawana do mięsa w zasadzie surowego (np. szynki)
gotowego do pieczenia na wędlinę.
Taka szynka często, ale nie zawsze, ma posmak mielonki drobiowej,
ma też smak inny niż zwykła szynka pieczona,
i raczej nie jest to saletra, bo nie zależy od zmiany koloru mięsa,
i nie ma tego smaku np. w wędzonej polędwicy czy jakiejś innej wędlinie
tradycyjnie saletrowanej.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-10-06 09:49:24
Temat: Re: co za pszyprawa...
"Stokrotka" <o...@a...pl> wrote in message
news:i8hb0u$9le$1@news.onet.pl...
Chcesz kupić i to do szynki?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-10-06 12:30:12
Temat: Re: co za pszyprawa...
Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:i8hb0u$9le$1@news.onet.pl...
> Co to za pszyprawa, o smaku mielonki drobiowej,
> dodawana do mięsa w zasadzie surowego (np. szynki)
> gotowego do pieczenia na wędlinę.
> Taka szynka często, ale nie zawsze, ma posmak mielonki drobiowej,
> ma też smak inny niż zwykła szynka pieczona,
> i raczej nie jest to saletra, bo nie zależy od zmiany koloru mięsa,
> i nie ma tego smaku np. w wędzonej polędwicy czy jakiejś innej wędlinie
> tradycyjnie saletrowanej.
>
>
tez zetknalem sie z taka pRZyprawa, tez nie wiem co to takiego. Schab byl
tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka. Mysle ze to cos
do peklowania miesa (moze z jakimis spacjalnymi dodatkami - zapewne
autostradami - czytaj polepszaczami smaku typu E ilestam).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-10-06 12:50:35
Temat: Re: co za pszyprawa...Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:30:12 +0200, Misiek napisał(a):
> Schab byl
> tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka.
Tylko po co ze schabu robić mielonkę? Z czegoś, co jest dobre, robić
zagzajer jakiś?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-10-06 15:05:07
Temat: Re: co za pRzyprawa...
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1tlx837l8i98b.1ppclmdij0xdu$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:30:12 +0200, Misiek napisał(a):
>
>> Schab byl
>> tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka.
>
> Tylko po co ze schabu robić mielonkę? Z czegoś, co jest dobre, robić
> zagzajer jakiś?
co to jest zagzajer?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-10-06 17:27:32
Temat: Re: co za pszyprawa...W dniu 2010-10-06 10:12, Stokrotka pisze:
> Co to za pszyprawa, o smaku mielonki drobiowej,
> dodawana do mięsa w zasadzie surowego (np. szynki)
> gotowego do pieczenia na wędlinę.
> Taka szynka często, ale nie zawsze, ma posmak mielonki drobiowej,
> ma też smak inny niż zwykła szynka pieczona,
> i raczej nie jest to saletra, bo nie zależy od zmiany koloru mięsa,
> i nie ma tego smaku np. w wędzonej polędwicy czy jakiejś innej wędlinie
> tradycyjnie saletrowanej.
>
>
prosze bardzo:
http://allegro.pl/kielbasa-szynkowa-do-szynkowar-wed
zarnia-i1259921999.html
uzywam i sobie chwale...
Marsjasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-10-06 18:45:40
Temat: Re: co za pRzyprawa...Dnia Wed, 6 Oct 2010 17:05:07 +0200, zbigniew napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1tlx837l8i98b.1ppclmdij0xdu$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:30:12 +0200, Misiek napisał(a):
>>
>>> Schab byl
>>> tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka.
>>
>> Tylko po co ze schabu robić mielonkę? Z czegoś, co jest dobre, robić
>> zagzajer jakiś?
>
> co to jest zagzajer?
Dokładnie to...
"-Z dawnym (i nie tylko) nazewnictwem zwiazanych jest sporo ciekawostek.
Zargonowy "zagzajer" - to znieksztalcony niemiecki "Salzsaure" (kwas
solny), strzelanie z "kalafiorka" - to zastosowanie chloranu potasu. W
alchemicznych jeszcze czasach, produkt destylacji nazywany byl "duchem".
Stad dzisiejszy "spirytus" (do dzis w aptece: "Spiritus vini"). Inna nazwa
destylatu, to "wyskok". Stad zreszta "napoje wyskokowe". (ta dygresja - z
powodu nadchodzacych Swiat). Byl jeszcze jeden produkt suchej destylacji
resztek zwierzecych: weglan amonu, malowniczo nazywany kiedys "wyskokiem
rogu jeleniego". To dziwactwo przetrwalo podobno do dzis w Niemczech.
http://www.man.lodz.pl/LISTY/CHEMFAN/1996/12/0328.ht
ml
Terminu "zagzajer" używa sie potocznie na okreslenie mieszanki o dziwacznym
składzie i nieprzewidywalnym działaniu.
Ale z kolei zajzajer (o który Ci zapewne chodzi) to...
"http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2542547"
W miejskim slangu to...
http://www.miejski.pl/slowo-Zajzajer
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-10-06 19:19:23
Temat: Re: co za pRzyprawa..."Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:h49jvz5xoocw.1ntj92xu34zm9$.dlg@40tude.net...
Zajzajer to kwas solny - slang "żydowski".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-10-06 19:45:57
Temat: Re: co za pRzyprawa...Dnia Wed, 6 Oct 2010 21:19:23 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:h49jvz5xoocw.1ntj92xu34zm9$.dlg@40tude.net...
>
> Zajzajer to kwas solny - slang "żydowski".
Albo slangowe określenie "niewiadomoczego".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-10-07 01:27:42
Temat: Re: co za pRzyprawa...
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:55cymvwejgka.xyvgnh4lxkpj.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 6 Oct 2010 21:19:23 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:h49jvz5xoocw.1ntj92xu34zm9$.dlg@40tude.net...
>>
>> Zajzajer to kwas solny - slang "żydowski".
>
> Albo slangowe określenie "niewiadomoczego".
Tak jak wiele innych wyrazów które ktoś słyszał ale nie wiedział czego
dotyczą i użył, bo mu śmiesznie brzmiały.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |