Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co za pszyprawa... Re: co za pRzyprawa...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: co za pRzyprawa...

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net!
tudelft.nl!txtfeed1.tudelft.nl!feeder1.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.
197.12.242.MISMATCH!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostra
da.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrad
a.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: co za pRzyprawa...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <i8hb0u$9le$1@news.onet.pl> <4cac6bc9$0$21006$65785112@news.neostrada.pl>
<1tlx837l8i98b.1ppclmdij0xdu$.dlg@40tude.net> <i8i374$le5$1@news.onet.pl>
Date: Wed, 6 Oct 2010 20:45:40 +0200
Message-ID: <h49jvz5xoocw.1ntj92xu34zm9$.dlg@40tude.net>
Lines: 36
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.218.168
X-Trace: 1286390749 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 21003 95.49.218.168:49461
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330490
Ukryj nagłówki

Dnia Wed, 6 Oct 2010 17:05:07 +0200, zbigniew napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1tlx837l8i98b.1ppclmdij0xdu$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:30:12 +0200, Misiek napisał(a):
>>
>>> Schab byl
>>> tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka.
>>
>> Tylko po co ze schabu robić mielonkę? Z czegoś, co jest dobre, robić
>> zagzajer jakiś?
>
> co to jest zagzajer?

Dokładnie to...
"-Z dawnym (i nie tylko) nazewnictwem zwiazanych jest sporo ciekawostek.
Zargonowy "zagzajer" - to znieksztalcony niemiecki "Salzsaure" (kwas
solny), strzelanie z "kalafiorka" - to zastosowanie chloranu potasu. W
alchemicznych jeszcze czasach, produkt destylacji nazywany byl "duchem".
Stad dzisiejszy "spirytus" (do dzis w aptece: "Spiritus vini"). Inna nazwa
destylatu, to "wyskok". Stad zreszta "napoje wyskokowe". (ta dygresja - z
powodu nadchodzacych Swiat). Byl jeszcze jeden produkt suchej destylacji
resztek zwierzecych: weglan amonu, malowniczo nazywany kiedys "wyskokiem
rogu jeleniego". To dziwactwo przetrwalo podobno do dzis w Niemczech.
http://www.man.lodz.pl/LISTY/CHEMFAN/1996/12/0328.ht
ml

Terminu "zagzajer" używa sie potocznie na okreslenie mieszanki o dziwacznym
składzie i nieprzewidywalnym działaniu.


Ale z kolei zajzajer (o który Ci zapewne chodzi) to...
"http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2542547"

W miejskim slangu to...
http://www.miejski.pl/slowo-Zajzajer

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.10 Panslavista
06.10 Ikselka
07.10 Panslavista
07.10 Misiek
07.10 Panslavista
07.10 Ikselka
07.10 Ikselka
07.10 Panslavista
07.10 Misiek
07.10 Ikselka
08.10 Misiek
08.10 Ikselka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6