Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "***wojmat***" <w...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: coolebiaczek (Re: Dieta Montignac.)
Date: Tue, 27 Feb 2001 14:27:42 +0100
Organization: cITYbORDERaBSTRACTS aka pixelz
Lines: 48
Message-ID: <97g9qi$81o$1@news.tpi.pl>
References: <4...@p...arena.pl>
<3...@t...pl> <9763je$ge6$1@news.tpi.pl>
<3...@m...pw.edu.pl>
<Nj_l6.10238$Sv5.120186@wagner.videotron.net> <3...@t...pl>
<97b9mp$q0i$1@news.onet.pl> <uYgm6.3337$C23.40648@weber.videotron.net>
<3...@n...usa.net>
NNTP-Posting-Host: 212.244.243.30
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 983280274 8248 212.244.243.30 (27 Feb 2001 13:24:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Feb 2001 13:24:34 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45257
Ukryj nagłówki
GB <g...@n...usa.net> w wiadomości
news:3A9B8D99.5030702@no-spam.usa.net napisał(a):
> (...) Kurczę, gdzie te czasy, kiedy
> --wojmat-- podawał pysznościowe wegetariańskie przepisy i nie
> "wyjeżdżał" z ideologią!
czasy te ciągle trwają ;-):
coolebiak 0,5
dania gorące/zapiekanki/wypieki
wegańska
średnio trudne
składniki:
ciasto: mąka pszenna razowa 0,5 kg (może być pół na pół z białą),
drożdże 0,5 paczki, woda, olej, sól
nadzienie: kapusta kiszona 0,5 kg, marchew 1 szt., pieczarki - kilka,
grzyby suszone - kilka, 3 cebule, 0,5 pora, olej, sól, przyprawy
(może być majeranek, kminek, bazylia, pieprz kajeński)
przepis:
z mąki, rozpuszczonych w letniej wodzie drożdży, oleju, dużej szczypty
soli i wody zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia.
kapustę odcisnąć z wody i ugotować do miękkości w małej ilości wody ze
startą marchewką i grzybami suszonymi
posiekanego pora, cebule i pieczarki udusić na niewielkiej ilości
oleju.
wszystkie składniki ostudzić. przegnieść krótko ciasto. utworzyć
płaski placek w tortownicy. utworzyć rant wysokości około 5 cm. na
pokłuty widelcem środek położyć ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę
kiszoną zposiekanymi grzybami, na to uduszone pieczarki z cebulą i
porem. zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. piec w
temp. ok. 200 st. C do lekkiego zezłocenia ciasta. dac wystygnąć w
piecyku
spożywać na gorąco lub zimno
autor: tradycja/wojmat/syla
smacznego
|