Data: 2001-02-27 13:27:42
Temat: coolebiaczek (Re: Dieta Montignac.)
Od: "***wojmat***" <w...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
GB <g...@n...usa.net> w wiadomości
news:3A9B8D99.5030702@no-spam.usa.net napisał(a):
> (...) Kurczę, gdzie te czasy, kiedy
> --wojmat-- podawał pysznościowe wegetariańskie przepisy i nie
> "wyjeżdżał" z ideologią!
czasy te ciągle trwają ;-):
coolebiak 0,5
dania gorące/zapiekanki/wypieki
wegańska
średnio trudne
składniki:
ciasto: mąka pszenna razowa 0,5 kg (może być pół na pół z białą),
drożdże 0,5 paczki, woda, olej, sól
nadzienie: kapusta kiszona 0,5 kg, marchew 1 szt., pieczarki - kilka,
grzyby suszone - kilka, 3 cebule, 0,5 pora, olej, sól, przyprawy
(może być majeranek, kminek, bazylia, pieprz kajeński)
przepis:
z mąki, rozpuszczonych w letniej wodzie drożdży, oleju, dużej szczypty
soli i wody zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia.
kapustę odcisnąć z wody i ugotować do miękkości w małej ilości wody ze
startą marchewką i grzybami suszonymi
posiekanego pora, cebule i pieczarki udusić na niewielkiej ilości
oleju.
wszystkie składniki ostudzić. przegnieść krótko ciasto. utworzyć
płaski placek w tortownicy. utworzyć rant wysokości około 5 cm. na
pokłuty widelcem środek położyć ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę
kiszoną zposiekanymi grzybami, na to uduszone pieczarki z cebulą i
porem. zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. piec w
temp. ok. 200 st. C do lekkiego zezłocenia ciasta. dac wystygnąć w
piecyku
spożywać na gorąco lub zimno
autor: tradycja/wojmat/syla
smacznego
|