Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lusia71" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: cytrynowiec-ciasto na cieple dni
Date: Wed, 30 Apr 2003 09:01:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <b8nsia$scq$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: comgw-1.comarch.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1051686283 29082 195.116.193.35 (30 Apr 2003 07:04:43
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Apr 2003 07:04:43 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:154372
Ukryj nagłówki
Witajcie,
Chyba tego nie bylo. To moje ulubione ciacho na cieple dni. Pomimo checi
odchudzania jemu sie nie opre :)
Biszkopt:
6 jajek
18 dkg cukru
18 dkg maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
ubiajmy mikserem (na wysokich obrotach) piane (10 minut), dodajemy cukier i
znowu ubijamy 10 minut, potem caly czas ubijajac na wysokich obrotach
dodajemy po 1 zoltku. Na koniec wsypujemy wczesniej zmieszana make z
proszkiem do pieczenia i mieszamy na najnizszych obrotach. Pieczemy w 150
stopniach przez ok. 25 minut.
Masa:
2 szklanki wody
1/2 kostki masla
1 szklanka cukru
sok z poltorej cytryny + skorka starta z 2 cytryn
2 i pol lyzki maki ziemniaczanej
Do garka wlewamy wode, dodajemy maslo cukier, sok i skorke z cytryn. Kiedy
sie sukier rozpusci dodajemy make rozpuszczona w wodzie.
Biszkopt przekrawamy na pol . Przygotowana ciepla mase kladziemy na jedna
czesc biszkoptu a druga kladziemy na mase.
Smacznego :))) i udanego dlugiego weekendu.
--
Joanna z Krakowa, ktora "sledzi" grupe juz chyba od 5 lat ...
|