Data: 2003-01-27 15:22:16
Temat: czy kazde ciemne pieczywo jest ciemne?
Od: "Fount" <c...@w...to.odwyk.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pierwszy raz na grupie, wiec witam wszystkich serdecznie.
Mam nadzieje, ze pomozecie mi rozwiazac moj dylemat.
Od jakiegos czasu przestawilem sie na ciemne pieczywo. Staram sie unikac
produktow oczyszczonych czyli w tym przypadku pieczywa z bialej maki.
I jest z tym problem. W sklepach w mojej okolicy jest tylko jeden rodzaj
czyli po prostu chleb razowy albo nie ma wcale.
Sa natomiast rozne wynalazki:
chleb sitkowy
chleb pytlowy
chleb staropolski
chleb "eko" (jako jedyny ma podany sklad ale przedstawiony w taki tajemniczy
sposob: surowiec podstawowy oraz soja. Ki czort ten surowiec podstawowy
trudno zgadnac)
chleb zytni zolkowskiego z dodatkami warzyw lub owocow (np selera, sliwki)
Moje pierwsze pytania: czy te rodzaje pieczywa sa z bialej maki, z domieszka
bialej maki czy wogole bez bialej maki?
I drugie pytanie: odwiedzilem dzisiaj jeden z supermarketow z wlasnym
stoiskiem piekarniczym. Zapytalem sie pani ekspedientki, ktore pieczywo nie
jest z bialej maki. Pani wskazala na "chleb wiejski". Okragly bohenek,
rzeczywiscie jest ciemny ale wydaje mi sie ze tylko w kolorze. W
konsystencji, smaku i zapachu jest praktycznie identyczny jak taki zwykly,
tradycyjny chleb bialy.
Co to za cudo i czy uzasadnione sa moje podejrzenia, ze to biala maka tylko
zabarwiona na ciemno jakims dodatkiem?
Pozdrawiam
Fount
|