Data: 2004-08-28 09:47:24
Temat: eksperyment z drozdzowym
Od: "Aldona 'Aldik' Richter" <a...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Tak czytałam ten długi wątek o cieście drożdżowym i temat dyskusji coraz
natarczywiej za mną chodził. Dzisiaj upiekłam częściowo bezglutenowy, bez
jajek, z użyciem maszyny i na dokładkę z drożdżami w proszku, bo "prawdziwe"
gdzieś wyszły, placek drożdżowy ze śliwkami. Zamiast jajek była mąka sojowa,
w ilości jedna łyżka zamiast jaja plus trochę wody. Zamiast mąki pszennej w
ilości 0,5kg było 30dag mąki pszennej i jakieś 15-20 dag mąki z amarantusa.
Dla mojego uczuleniowca musiałoby być tylko mąka z amarantusa, bez pszennej
i zamiast mleka - woda. Ale ponieważ jednak dzisiaj nie dojechał, to mogłam
poszaleć ;-) Wyszło trochę mało słodkie ale poza tym całkiem fajne w smaku.
W każdym razie mnie pasuje i jest dosyć syte :-)
Pozdrawiam serdecznie
Aldik
|