Data: 2002-08-19 20:05:53
Temat: gorace noce i dnie czyli czas na raite :-) (P)
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
Nie wiem jak u was, ale w Poznaniu ciagle upaly i czlowieka ciagnie do
lekkich danek na zimno - ostatnio na kolacje zajadamy sie hinduska raita.
Podziele sie przepisem, to moze poszerze grono milosnikow :-)
RAITA POMIDOROWO-OGORKOWA
na dwie osoby
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 duze pomidory Lima (albo 3 mniejsze, ale musza byc Lima, czyli takie
podluzne, miesiste, bez wody i duzych komor nasiennych) - obrane ze skorki i
pokrojone w dosc drobna kostke
1 sredni ogorek-waz - obrany i pokrojony w kostke
1 mala cebulka czerwona, obrana i drobniutko posiekana
1 strak zielonej chili, wypestkowany i drobniutko posiekany (moze tez byc
czerwona)
2 lyzki posiekanej kolendry (rozumiem, ze nie kazdy ma to pod reka - mozna
zastapic natka pietruszki)
sol
szczeslicy majacy dostep dodaja jeszcze 1/4 lyzeczki kminu rzymskiego
(cumin) - ludzie niepoblogoslawieni przez los egzotycznymi przyprawami albo
sobie odpuszczaja, albo szukaja wlasnego smaku - ja ekseprymentowalam z
pieprzem ziolowym i bylo niezle.
Jogurt rozbeltujemy dokladnie i wrzucamy do niego pokrojone warzywa a
nastepnie przyprawiamy, mieszamy dokladnie i lu... raite do lodowki na
godzinke, albo pol. Jemy schlodzona i uwazamy, zeby szoku witaminowego nie
dostac ;-)
Na tej bazie przeprowadzilam juz pare eksperymentow - zamiast ogorka dalam
czerwona papryke - wyszla pyszna raita w przepieknym kolorze, czasem dodaje
tez posiekana swieza miete i wtedy jest jeszcze bardziej orzezwiajaca. Zycze
smacznego
Hebatka efemeryczna i schlodzona ;-)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|