Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: notujaca <n...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: gorgonzola i szafran
Date: Mon, 20 Feb 2006 16:10:57 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 22
Message-ID: <C01F9A90.16EA%notujaca@gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: fw1-ext.axelspringer.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1140448164 13725 195.177.210.11 (20 Feb 2006 15:09:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Feb 2006 15:09:24 +0000 (UTC)
X-User: notujaca
User-Agent: Microsoft-Outlook-Express-Macintosh-Edition/5.02.2022
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260782
Ukryj nagłówki
Tak jak się odgrażałam, wypróbowaliśmy w weekend podany niedawno przez
Michała przepis na spaghetti z gorgonzolą i szafranem (post z przepisem tu:
http://tnij.org/gorgonzola). Niestety, nie wyszedł tak pyszny jak się
spodziewaliśmy - podejrzewam że główną winę ponosi tu rzeczona gorgonzola.
Otóż w moim Leclerku pod tą nazwą znalazłam tylko ser firmy Igor, który moim
zdaniem ma mało z gorgonzolą wspólnego - jest strasznie mazisty i mdły. Czy
słusznie się domyślam, że prawdziwa gorgonzola jest taka bardziej krucha (w
sensie że można ją raczej pokruszyć, a nie rozsmarować), jak np. pleśniowy
serek Bleu d'Auvergne (mój ulubiony)? Widzieliście gdzieś taką dobrą
gorgonzolę?
A poza tym nasz szafran jakoś zupełnie koloru nie puścił, nie wiem czy za
mało go, czy przez to że w mleku rozpuszczony, czy może wywietrzał (mimo że
zakręcony w słoiczku)?
Ktoś ma jakieś inne doświadczenia co do tego sosiku?
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|