Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.co
m!transit3.readnews.com!news-out.readnews.com!postnews.google.com!i40g2000cwc.g
ooglegroups.com!not-for-mail
From: "1.org.pl Member" <3...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: jak zrobić tofu?
Date: 21 Apr 2006 06:29:41 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 26
Message-ID: <1...@i...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 83.29.67.108
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1145626188 14304 127.0.0.1 (21 Apr 2006 13:29:48 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Apr 2006 13:29:48 +0000 (UTC)
User-Agent: G2/0.2
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: i40g2000cwc.googlegroups.com; posting-host=83.29.67.108;
posting-account=XgLzOA0AAAA9_4bMfOvwwF2j-KtjobXP
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:266576
Ukryj nagłówki
Tofu jest produktem uzyskiwanym z nasion soi. Z wyglądu przypomina
twaróg. Ma smak zbliżony do sera, jest jednak mniej aromatyczny, ale
za to bardzo bogaty w proteiny. W handlu występuje tofu świeże,
podwędzane oraz sfermentowane. To ostatnie jest najczęściej
oferowane w postaci kostek pływających w solankowej zalewie. Od
czasów dynastii chińskiej Han tofu było (i pozostało do dziś)
najważniejszym produktem sojowym, z uwagi na wysokie wartości
odżywcze. Aby zrobić tofu, należy moczyć ziarna soi, dopóki nie
zmiękną - 4-6 godz. Wodę należy odlać, uzupełnić świeżą i
zemleć ziarna na puree. Ilość wody uzależniona jest od ilości
użytych ziaren. Puree cedzi się, aby otrzymać "mleko" sojowe, które
gotuje się z dodatkiem koagulatora. Otrzymaną masę należy
przecedzić przez gazę i uformować placki świeżego tofu. Tofu
można pociąć na małe sześciany, nadziewać lub przetrzeć na
puree. Ponieważ ma słodki smak, można dodawać do niego rozmaite
przyprawy i dodatki smakowe, aby uzyskać pożywne dania. Używa się
do sporządzania dań z warzyw, krótko smażonych, z dodatkiem
przypraw, jako posiłki zastępujące mięso, a także do omletów,
zup, puree i jako kostki do sałatek i sosów. Tofu pikantnie
przyprawione lub marynowane jest wspaniałym dodatkiem do dań
wegetariańskich albo do jarzyn przyrządzanych po chińsku. Zastępuje
w nich mięso i ryby. Tofu należy przechowywać w lodówce w wodzie,
którą trzeba codziennie zmieniać. Można je nabyć w sklepach ze
zdrową żywnością i w hipermarketach.
|