Data: 2006-04-21 13:29:41
Temat: jak zrobić tofu?
Od: "1.org.pl Member" <3...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tofu jest produktem uzyskiwanym z nasion soi. Z wyglądu przypomina
twaróg. Ma smak zbliżony do sera, jest jednak mniej aromatyczny, ale
za to bardzo bogaty w proteiny. W handlu występuje tofu świeże,
podwędzane oraz sfermentowane. To ostatnie jest najczęściej
oferowane w postaci kostek pływających w solankowej zalewie. Od
czasów dynastii chińskiej Han tofu było (i pozostało do dziś)
najważniejszym produktem sojowym, z uwagi na wysokie wartości
odżywcze. Aby zrobić tofu, należy moczyć ziarna soi, dopóki nie
zmiękną - 4-6 godz. Wodę należy odlać, uzupełnić świeżą i
zemleć ziarna na puree. Ilość wody uzależniona jest od ilości
użytych ziaren. Puree cedzi się, aby otrzymać "mleko" sojowe, które
gotuje się z dodatkiem koagulatora. Otrzymaną masę należy
przecedzić przez gazę i uformować placki świeżego tofu. Tofu
można pociąć na małe sześciany, nadziewać lub przetrzeć na
puree. Ponieważ ma słodki smak, można dodawać do niego rozmaite
przyprawy i dodatki smakowe, aby uzyskać pożywne dania. Używa się
do sporządzania dań z warzyw, krótko smażonych, z dodatkiem
przypraw, jako posiłki zastępujące mięso, a także do omletów,
zup, puree i jako kostki do sałatek i sosów. Tofu pikantnie
przyprawione lub marynowane jest wspaniałym dodatkiem do dań
wegetariańskich albo do jarzyn przyrządzanych po chińsku. Zastępuje
w nich mięso i ryby. Tofu należy przechowywać w lodówce w wodzie,
którą trzeba codziennie zmieniać. Można je nabyć w sklepach ze
zdrową żywnością i w hipermarketach.
|