« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-04 16:13:56
Temat: klopsiki w sosie koperkowymWitam,
Proszę o przepis na taki obiad, głównie zalezy mi na sosie, jak z czego,
jakie proporcje, oprócz koperku oczywiście :)
Pozdrawiam
rumianeczek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-04 19:17:51
Temat: Re: klopsiki w sosie koperkowymrumianeczek napisał(a):
> Witam,
> Proszę o przepis na taki obiad, głównie zalezy mi na sosie, jak z czego,
> jakie proporcje, oprócz koperku oczywiście :)
Ja do tego rosołku, w którym się klopsiki ugotują, dodaję masło
rozmieszane z mąką. Żeby się nie zrobiły kluchy, to najlepiej do
kubeczka dać łyżkę masła, do tego łyżkę mąki (oczywiście ilość mąki
zależna od ilości wywaru w garze, żeby zdołała zagęścić) i dodać trochę
tego gorącego wywaru, dobrze rozbełtać widelcem i siup do garnka z
klopsikami. Zagotować i dodać posiekany koperek. Można w wersji
hardcore'owej dodac jeszcze śmietany, ale niekoniecznie ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-07-04 19:30:54
Temat: Re: klopsiki w sosie koperkowym
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:e8eeso$jnf$1@proxy.provider.pl...
> rumianeczek napisał(a):
>> Witam,
>> Proszę o przepis na taki obiad, głównie zalezy mi na sosie, jak z czego,
>> jakie proporcje, oprócz koperku oczywiście :)
>
> Ja do tego rosołku, w którym się klopsiki ugotują, dodaję masło
> rozmieszane z mąką. Żeby się nie zrobiły kluchy, to najlepiej do kubeczka
> dać łyżkę masła, do tego łyżkę mąki (oczywiście ilość mąki zależna od
> ilości wywaru w garze, żeby zdołała zagęścić) i dodać trochę tego gorącego
> wywaru, dobrze rozbełtać widelcem i siup do garnka z klopsikami. Zagotować
> i dodać posiekany koperek. Można w wersji hardcore'owej dodac jeszcze
> śmietany, ale niekoniecznie ;-).
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Nie prościej posypywać mąką z palców - w końcu na rodzinkę tego sosu wiele
nie trzeba, więc mąki jest około jednej łyżki... przy odrobinie uwagi
zagęści się bez grudek, a masło, czy śmietanę dodać na końcu - przed
koperkiem. Osobiście preferowałbym kwaśną śmietanę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-07-05 08:20:58
Temat: Re: klopsiki w sosie koperkowym> Witam,
> Proszę o przepis na taki obiad, głównie zalezy mi na sosie, jak z czego,
> jakie proporcje, oprócz koperku oczywiście :)
>
> Pozdrawiam
> rumianeczek
>
>
U mnie w mieście jest specjalny sklep z samymi przyprawami. Tam tez kupuje
naturalna mieszankę (bez dodatków typu glitaminian) przypraw do mięsa
mielonego. Posypuje ja mięso mielone, kilka jajek, sól, kaszka manna i formuje
klopsiki. Klopsiki wrzucam na wrzątek, dodaje koperek i gotuje. Na końcu
gotowania sos zagęszczam zwykłą mąką, ktora uprzednio mieszam w niewielkiej
ilości zimnej wody aby nie było grudek.
Pisze o tej przyprawie do miesa mnielonego ponieważ nadaje ona super smak
sosikowi
pozdrawiam
fifi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |