Data: 2001-05-11 21:51:08
Temat: kogutki/kurczeta z farszem po polsku dla Paula ale nie tylko ;-)
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
Zgodnie z obietnica pogrzebalam w moich szpargalach i a'propos kogutkow z
farszem po polsku znalazlam pare przepisow - nie pochodza z bardzo powaznych
zrodel, ale lacza je wspolne cechy, wiec mysle, ze jednak cos w tym jest, ze
"nadzienie po polsku" oznacza "wartobke + jajko + natke/koperek + wypelniacz
(kaszka, bulka itp)". No to lece z przykladami:
1. "Ksiazka kucharska", Zofia Zawistowska przy wspolpracy Malgorzaty
Krzyzanowskiej, Wydawnictwo Watra, W-wa 1989. Farsz do kurczat po polsku
wyglada nastepujaco: 2-4 jaja, 6-8 lyzek tartej bulki, 1 lyzka masla, 3
lyzki drobno posiekanej naci pietruszki, 6 watrobek z drobiu, sol, pieprz
2."Obiady u Kowalskich" Jadwiga Klosowska, Wydawnictwo Watra, W-wa 1984.
Kurczak z nadzieniem polskim - farsz sklada sie z: 15 dag masla, 2 jajek, 1
malej namoczonej bulki, 2 pelnych lyzek tartej bulki, 2 pelnych lyzek
posiekanej zielonej pietruszki lub koperku, soli, pieprzu, 1/2 sredniej
startej galki muszkatolowej i siekanej watrobki
3. Felieton "W swiecie smakow - Kogutki pieja na wiosne" w "Twoim Stylu"
(niestety nie pamietam jaki to numer, mam wyciety sam artykul), tekst: Jerzy
Jacek Niezychowski. W tekscie pojawia sie takie zdanie: "No i oczywiscie
mlode kogutki nadziewane farszem z kaszki manny po polsku...". A pozniej
leci przepisik: "Uwaga! Kogutkow w zadnym wypadku nie kupujemy z kurzej
fermy, natomiast jedziemy na wies oddalona od zakladow przemyslowych.
Wybieramy kogutki najbardziej agresywne, co to bija sie o kazdego robaczka
czy ziarno. Te beda na pewno dobrze umiesnione. Gospodyni podstepnie wabi
naiwne ptaki slodkim cip, cip cipuchny, a nam pozostaje tylko uzgodnienie
ceny wraz z zabiciem i skubaniem. W domu kogutka nacieramy dokladnie
czosnkiem z sola, odkladamy w chlodne miejsce, niech sobie polezy, a my
zabieramy sie do przyrzadzania farszu. Ugotowana kaszke manne na sypko
mieszamy ze swiezym koprem, zoltkami, ubitym bialkiem i mala iloscia dobrze
sparzonej watrobki drobiowej posiekanej bardzo dokladnie, doprawiamy
ziolami. Ja lubie mieszanke prowansalska z dodatkiem szczypty miety. Nie
zapominamy oczywiscie o soli i pieprzu. Wnetrze kogutka wysmarowujemy
swiezym maslem, wypelniamy farszem i zaszywamy. Przy pieczeniu kurczaka
polewamy calosc bialym polwytrawnym lub wytrawnym winem".
To tyle przynudzania :-)
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|