Data: 2001-12-11 00:34:59
Temat: krokiety z soczewica
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
u mnei dzisiaj krokiety z miesem, ale pomyslalam, ze soczewicowe jako
malo znane zasluguja na mala promocje. na 12 nalesnikow trzeba wziac:
1 szklanke soczewicy zielonej suchej
1 duza cebule
czubata lyzke masla
pol peczka swiezych lub lyzeczka suchych ulubionych ziol (najlepsze
wychodzi chyba ze swiezym majerankiem albo tymiankiem)
pieprz i sol do smaku
jak ktos lubi - lyzka sosu worchestershire
soczewice trzeba namoczyc (najlepiej dzien wczesniej), a potem
ugotowac na miekko - tak, zeby po odcedzeniu mozna z niej bylo zrobic
puree. do puree owego wrazic nalezy podsmazona na masle drobno siekana
cebule i posiekane ziola. przyprawic do smaku - ja traktuje paciajae
sosem worchestershire, jest bardzej wyrazista. paciaja smarowac
nalesniki, zwijac zgrabne krokiety, tarzac w odrobinie surowego ciasta
nalesnikowego i bulce tartej, podsmazac na rumiano, jesc i miec
radoche!
podawac mozna tak jak krokiety z miesem, np. z barszczem czystym do
picia - ale to danie lubi tez bardzo sos pomidorowy, albo od biedy
ketchup.
smacznego!
kamila
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS
|