« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-28 22:46:13
Temat: kurczak jak gyros, pomocy :)Witam
W najblizszy weekend z powodu pewnej waznej okazji postanowilem
przygotowac dla mojej kobiety cos dobrego. Problem polega na tym, ze z
przygotowywaniem potraw trudniejszych niz jajecznica mam delikatnie
mowiac malo wspolnego. Wymyslilem sobie, ze stworze cos jak gyros z
piersi kurczaka, poniewaz ona bardzo je lubi. I tu pojawil sie pierwszy
problem: nigdzie nie moge znalezc przepisu jak sie za to zabrac (poza
tym ze trzeba zaopatrzyc sie w ww miesko). Zaznaczam ze nie chodzi o
przepis dla kogos kto w kuchni spedza godziny, ale dla takiego ludka
jak ja :) czyli takiego ktory bedzie taka powazniejsza rzecz robil
pierwszy raz w zyciu. Dlatego prosilbym o przepis krok po kroku co i
jak i ile czego (tak lopatologicznie bardzo :) Chcialbym zeby
finalnym efektem byl ten wlasnie kurczak z frytkami, jakims sosem i
surowka.
Z gory dzieki za pomoc :
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-28 22:54:41
Temat: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)
Le mardi 28 février 2006 ŕ 23:46:13, dans
<1...@i...googlegroups.c
om> vous écriviez :
> Witam
> W najblizszy weekend z powodu pewnej waznej okazji postanowilem
> przygotowac dla mojej kobiety cos dobrego. Problem polega na tym, ze z
> przygotowywaniem potraw trudniejszych niz jajecznica mam delikatnie
> mowiac malo wspolnego. Wymyslilem sobie, ze stworze cos jak gyros z
> piersi kurczaka, poniewaz ona bardzo je lubi. I tu pojawil sie pierwszy
> problem: nigdzie nie moge znalezc przepisu jak sie za to zabrac (poza
> tym ze trzeba zaopatrzyc sie w ww miesko). Zaznaczam ze nie chodzi o
> przepis dla kogos kto w kuchni spedza godziny, ale dla takiego ludka
> jak ja :)
Przypuszczam ze lepiej by bylo abys podal co owa osoba lubi oprocz
gyrosu... do owego jest potrzebne oprzyrzadowanie... dosyc drogie. Ni
i troche doswiadczenia w kuchni balkanskiej/srodziemnomorskiej.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-28 22:59:24
Temat: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)
Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:7884516850$20060228235442@ewcia.kloups...
>
> Le mardi 28 février 2006 ŕ 23:46:13, dans
> <1...@i...googlegroups.c
om> vous écriviez :
>
>
> Przypuszczam ze lepiej by bylo abys podal co owa osoba lubi oprocz
> gyrosu... do owego jest potrzebne oprzyrzadowanie... dosyc drogie. Ni
> i troche doswiadczenia w kuchni balkanskiej/srodziemnomorskiej.
nie przesadzaj. Jakie drogie oprzyrzadowanie? patelnia? Bo wedlug mnie skoro
jest laikiem to wystarczy, ze doda odpowiednie przyprawy i usmazy mieso.
Przepisu nie mam, ale odezwalam sie, bo nie lubie jak ktos szybko gasi czyjs
zapal.
A to doswiadczenie... to juz serio robisz z igly widly.
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-28 23:00:22
Temat: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)szkoda :(
w takim razie jak proponujesz zmodyfikowac moje zamierzenia? ja
najchetniej (jesli to mozliwe) chcialbym pozostac w jakims stopniu przy
kurczaku w malych kawalkach podsmazonym (chyba) i reszcie zestawu ktory
podalem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-02-28 23:13:15
Temat: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)
gsk napisał(a):
> wystarczy, ze doda odpowiednie przyprawy i usmazy mieso.
> Gosia
ta wersja bardziej mi odpowiada :)
tylko teraz gdyby ktoś był uprzejmy rozwinąć powyższe stwierdzenie
w formę łopatologicznego przepisu...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-02-28 23:23:10
Temat: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)> w takim razie jak proponujesz zmodyfikowac moje zamierzenia? ja
> najchetniej (jesli to mozliwe) chcialbym pozostac w jakims stopniu przy
> kurczaku w malych kawalkach podsmazonym (chyba) i reszcie zestawu ktory
> podalem
Ja bym zrobil tak:
Miesko z cycków pokroic w wieksza kostke, posypac przyprawa do mies
"delikat" (Knoor) + przyprawe "gyros" - ostatnio kupowalem z firmy Kamis
bodajze. Musisz tak dobrac proporcje aby bylo czuc obie przyprawy lecz aby
nie bylo to za slone:) - niech to sobie postoi okolo 1-2 godzin a potem
wrzuc to miesko na rozgrzany na patelni olej z oliwek, lub jak takiego nie
masz to slonecznikowy czy tez rzepakowy. Mieso z piersi nie potrzebuje
dlugiej obróbki termicznej wiec musisz co jakis czas kawalek spróbowac:)
Mysle, ze max czas smazenia to 10-15 min. Do tego osobiscie podalbym sos
czosnkowy:
3/4 szklanki gestej smietany
1 lyzka stolowa majonezu
5-6 zabków startego lub rozgniecionego czosnku
sól i pieprz do smaku
Wszystko wymieszac, odstawic na kilkadziesiat minut, niech sie "przezre" a
potem polac nim gorace miesko juz na talerzu.
Jako surówke to moze z salaty pekinskiej ( poszarpac jej liscie na male
kawalki, nie nozem tylko recami ), polac sosem "winegre" lub ziolowym - sa
gotowe takie sosy w malych paczkach, wystarczy dodac odrobine wody i oleju -
sos gotowy.
Przyozdobilbym cale danie równiez cwiartkami pomidora.
Pozdrawiam i smacznego
Jacek Szczecin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-02-28 23:51:34
Temat: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)
Killer napisał(a):
> Ja bym zrobil tak:
>
> Miesko z cycków pokroic w wieksza kostke, posypac przyprawa do mies
> "delikat" (Knoor) + przyprawe "gyros" - ostatnio kupowalem z firmy Kamis
> bodajze. Musisz tak dobrac proporcje aby bylo czuc obie przyprawy lecz aby
> nie bylo to za slone:) - niech to sobie postoi okolo 1-2 godzin a potem
> wrzuc to miesko na rozgrzany na patelni olej z oliwek, lub jak takiego nie
> masz to slonecznikowy czy tez rzepakowy. Mieso z piersi nie potrzebuje
> dlugiej obróbki termicznej wiec musisz co jakis czas kawalek spróbowac:)
> Mysle, ze max czas smazenia to 10-15 min. Do tego osobiscie podalbym sos
> czosnkowy:
> 3/4 szklanki gestej smietany
> 1 lyzka stolowa majonezu
> 5-6 zabków startego lub rozgniecionego czosnku
> sól i pieprz do smaku
> Wszystko wymieszac, odstawic na kilkadziesiat minut, niech sie "przezre" a
> potem polac nim gorace miesko juz na talerzu.
>
> Jako surówke to moze z salaty pekinskiej ( poszarpac jej liscie na male
> kawalki, nie nozem tylko recami ), polac sosem "winegre" lub ziolowym - sa
> gotowe takie sosy w malych paczkach, wystarczy dodac odrobine wody i oleju -
> sos gotowy.
>
> Przyozdobilbym cale danie równiez cwiartkami pomidora.
>
> Pozdrawiam i smacznego
> Jacek Szczecin
Wielkie dzieki za pomoc, nie wyglada to az tak strasznie ciezko, wiec
pewnie cos z tego bedize :)
Co do sosu to niestety czosnkowy odpada, jakos oboje nie bardzo
przepadamy za czosnkiem. Myslalem bardziej o jakims pomidorowym
lagodnym czy jakims innym
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-01 05:43:41
Temat: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)In article <du2kkt$2lf$1@atlantis.news.tpi.pl>, "gsk" <c...@w...pl>
wrote:
> > Przypuszczam ze lepiej by bylo abys podal co owa osoba lubi oprocz
> > gyrosu... do owego jest potrzebne oprzyrzadowanie... dosyc drogie. Ni
> > i troche doswiadczenia w kuchni balkanskiej/srodziemnomorskiej.
>
> nie przesadzaj. Jakie drogie oprzyrzadowanie? patelnia?
Jeżeli gyros to koniecznie rożen. "Gyros" jest to coś pieczonego na
rożnie. Łatwo się przecież domyślić, bo to z greckiego "guros" -
obracać, podobe jak "żyroskop".
>Bo wedlug mnie skoro
> jest laikiem to wystarczy, ze doda odpowiednie przyprawy i usmazy mieso.
Nie usmaży, bo skoro gyros to to ma być pieczone. Na rożnie się piecze.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-03-01 06:18:33
Temat: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)In article <du2m14$c0l$1@opal.futuro.pl>, "Killer" <b...@s...pl>
wrote:
> > w takim razie jak proponujesz zmodyfikowac moje zamierzenia? ja
> > najchetniej (jesli to mozliwe) chcialbym pozostac w jakims stopniu przy
> > kurczaku w malych kawalkach podsmazonym (chyba) i reszcie zestawu ktory
> > podalem
>
> Ja bym zrobil tak:
>
> Miesko z cycków
Jakich cycków? Chodzi o kurczaka, a kurczak to ptak, nie ssak.
> pokroic w wieksza kostke, posypac przyprawa do mies
> "delikat" (Knoor)
No nie...
> + przyprawe "gyros" -
> ostatnio kupowalem z firmy Kamis
> bodajze. Musisz tak dobrac proporcje aby bylo czuc obie przyprawy lecz aby
> nie bylo to za slone:) - niech to sobie postoi okolo 1-2 godzin a potem
> wrzuc to miesko
Jeżeli mięsko, to chyba z cycuszków i posypane przyprawką?
Ja bym zrobił tak. Mięso z kurczaka pokroił na dość duże kawałki.
Włożyła na jakąś godzinę do marynaty np. z białego wina z dodatkiem
oliwy, lebiodki, odrobiny mięty. pieprzu, soli.
Następnie trzeba zorganizować rożen. W lecie wykorzystałbym do tego
"grill". Są też piekarniki i elektryczne opiekacze wyposażone w rożen. W
ostatczności nadziać to mięso ciasno na szpadki do szaszłyków, lub nawet
na proste patyczki u upiec w piekarniku.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-03-01 06:24:16
Temat: OT. Re: kurczak jak gyros, pomocy :)Użytkownik Killer napisał:
>
> Miesko z cycków
Byla krótka, acz burzliwa dyskusja nt. polszczyzny cudzoziemców. A mnie
tu wciąz najbardziej odrzuca, kiedy się uporczywie mówi 'cycki' na
piersi kurczaka i chyba jestem w tym osamotniona. Na kolejnym miejscu są
nieuzasadnione zdrobnionka. To tak na marginesie, jako przykład, że
każdego może drażnić coś zgoła innego.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |