Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newshu
b.sdsu.edu!postnews.google.com!u72g2000cwu.googlegroups.com!not-for-mail
From: "leezard" <m...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)
Date: 28 Feb 2006 15:51:34 -0800
Organization: http://groups.google.com
Lines: 40
Message-ID: <1...@u...googlegroups.com>
References: <1...@i...googlegroups.com>
<7884516850$20060228235442@ewcia.kloups>
<1...@i...googlegroups.com>
<du2m14$c0l$1@opal.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.76.116.11
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1141170699 28808 127.0.0.1 (28 Feb 2006 23:51:39 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 28 Feb 2006 23:51:39 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <du2m14$c0l$1@opal.futuro.pl>
User-Agent: G2/0.2
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060124
Firefox/1.5.0.1,gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: u72g2000cwu.googlegroups.com; posting-host=217.76.116.11;
posting-account=QUjkrw0AAAAlxFq7wDL6v-nir8m48coK
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:261549
Ukryj nagłówki
Killer napisał(a):
> Ja bym zrobil tak:
>
> Miesko z cycków pokroic w wieksza kostke, posypac przyprawa do mies
> "delikat" (Knoor) + przyprawe "gyros" - ostatnio kupowalem z firmy Kamis
> bodajze. Musisz tak dobrac proporcje aby bylo czuc obie przyprawy lecz aby
> nie bylo to za slone:) - niech to sobie postoi okolo 1-2 godzin a potem
> wrzuc to miesko na rozgrzany na patelni olej z oliwek, lub jak takiego nie
> masz to slonecznikowy czy tez rzepakowy. Mieso z piersi nie potrzebuje
> dlugiej obróbki termicznej wiec musisz co jakis czas kawalek spróbowac:)
> Mysle, ze max czas smazenia to 10-15 min. Do tego osobiscie podalbym sos
> czosnkowy:
> 3/4 szklanki gestej smietany
> 1 lyzka stolowa majonezu
> 5-6 zabków startego lub rozgniecionego czosnku
> sól i pieprz do smaku
> Wszystko wymieszac, odstawic na kilkadziesiat minut, niech sie "przezre" a
> potem polac nim gorace miesko juz na talerzu.
>
> Jako surówke to moze z salaty pekinskiej ( poszarpac jej liscie na male
> kawalki, nie nozem tylko recami ), polac sosem "winegre" lub ziolowym - sa
> gotowe takie sosy w malych paczkach, wystarczy dodac odrobine wody i oleju -
> sos gotowy.
>
> Przyozdobilbym cale danie równiez cwiartkami pomidora.
>
> Pozdrawiam i smacznego
> Jacek Szczecin
Wielkie dzieki za pomoc, nie wyglada to az tak strasznie ciezko, wiec
pewnie cos z tego bedize :)
Co do sosu to niestety czosnkowy odpada, jakos oboje nie bardzo
przepadamy za czosnkiem. Myslalem bardziej o jakims pomidorowym
lagodnym czy jakims innym
|