Data: 2006-03-01 06:18:33
Temat: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <du2m14$c0l$1@opal.futuro.pl>, "Killer" <b...@s...pl>
wrote:
> > w takim razie jak proponujesz zmodyfikowac moje zamierzenia? ja
> > najchetniej (jesli to mozliwe) chcialbym pozostac w jakims stopniu przy
> > kurczaku w malych kawalkach podsmazonym (chyba) i reszcie zestawu ktory
> > podalem
>
> Ja bym zrobil tak:
>
> Miesko z cycków
Jakich cycków? Chodzi o kurczaka, a kurczak to ptak, nie ssak.
> pokroic w wieksza kostke, posypac przyprawa do mies
> "delikat" (Knoor)
No nie...
> + przyprawe "gyros" -
> ostatnio kupowalem z firmy Kamis
> bodajze. Musisz tak dobrac proporcje aby bylo czuc obie przyprawy lecz aby
> nie bylo to za slone:) - niech to sobie postoi okolo 1-2 godzin a potem
> wrzuc to miesko
Jeżeli mięsko, to chyba z cycuszków i posypane przyprawką?
Ja bym zrobił tak. Mięso z kurczaka pokroił na dość duże kawałki.
Włożyła na jakąś godzinę do marynaty np. z białego wina z dodatkiem
oliwy, lebiodki, odrobiny mięty. pieprzu, soli.
Następnie trzeba zorganizować rożen. W lecie wykorzystałbym do tego
"grill". Są też piekarniki i elektryczne opiekacze wyposażone w rożen. W
ostatczności nadziać to mięso ciasno na szpadki do szaszłyków, lub nawet
na proste patyczki u upiec w piekarniku.
Władysław
|