Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)
Date: Wed, 01 Mar 2006 07:18:33 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 37
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <1...@i...googlegroups.com>
<7884516850$20060228235442@ewcia.kloups>
<1...@i...googlegroups.com>
<du2m14$c0l$1@opal.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: ns.pawlacz.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1141193915 3700 80.72.34.43 (1 Mar 2006 06:18:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 1 Mar 2006 06:18:35 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:261555
Ukryj nagłówki
In article <du2m14$c0l$1@opal.futuro.pl>, "Killer" <b...@s...pl>
wrote:
> > w takim razie jak proponujesz zmodyfikowac moje zamierzenia? ja
> > najchetniej (jesli to mozliwe) chcialbym pozostac w jakims stopniu przy
> > kurczaku w malych kawalkach podsmazonym (chyba) i reszcie zestawu ktory
> > podalem
>
> Ja bym zrobil tak:
>
> Miesko z cycków
Jakich cycków? Chodzi o kurczaka, a kurczak to ptak, nie ssak.
> pokroic w wieksza kostke, posypac przyprawa do mies
> "delikat" (Knoor)
No nie...
> + przyprawe "gyros" -
> ostatnio kupowalem z firmy Kamis
> bodajze. Musisz tak dobrac proporcje aby bylo czuc obie przyprawy lecz aby
> nie bylo to za slone:) - niech to sobie postoi okolo 1-2 godzin a potem
> wrzuc to miesko
Jeżeli mięsko, to chyba z cycuszków i posypane przyprawką?
Ja bym zrobił tak. Mięso z kurczaka pokroił na dość duże kawałki.
Włożyła na jakąś godzinę do marynaty np. z białego wina z dodatkiem
oliwy, lebiodki, odrobiny mięty. pieprzu, soli.
Następnie trzeba zorganizować rożen. W lecie wykorzystałbym do tego
"grill". Są też piekarniki i elektryczne opiekacze wyposażone w rożen. W
ostatczności nadziać to mięso ciasno na szpadki do szaszłyków, lub nawet
na proste patyczki u upiec w piekarniku.
Władysław
|