Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: "Killer" <b...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)
Date: Wed, 1 Mar 2006 00:23:10 +0100
Organization: Pro Futuro
Lines: 34
Message-ID: <du2m14$c0l$1@opal.futuro.pl>
References: <1...@i...googlegroups.com>
<7884516850$20060228235442@ewcia.kloups>
<1...@i...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 193.19.147.171
X-Trace: opal.futuro.pl 1141168996 12309 193.19.147.171 (28 Feb 2006 23:23:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 28 Feb 2006 23:23:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:261547
Ukryj nagłówki
> w takim razie jak proponujesz zmodyfikowac moje zamierzenia? ja
> najchetniej (jesli to mozliwe) chcialbym pozostac w jakims stopniu przy
> kurczaku w malych kawalkach podsmazonym (chyba) i reszcie zestawu ktory
> podalem
Ja bym zrobil tak:
Miesko z cycków pokroic w wieksza kostke, posypac przyprawa do mies
"delikat" (Knoor) + przyprawe "gyros" - ostatnio kupowalem z firmy Kamis
bodajze. Musisz tak dobrac proporcje aby bylo czuc obie przyprawy lecz aby
nie bylo to za slone:) - niech to sobie postoi okolo 1-2 godzin a potem
wrzuc to miesko na rozgrzany na patelni olej z oliwek, lub jak takiego nie
masz to slonecznikowy czy tez rzepakowy. Mieso z piersi nie potrzebuje
dlugiej obróbki termicznej wiec musisz co jakis czas kawalek spróbowac:)
Mysle, ze max czas smazenia to 10-15 min. Do tego osobiscie podalbym sos
czosnkowy:
3/4 szklanki gestej smietany
1 lyzka stolowa majonezu
5-6 zabków startego lub rozgniecionego czosnku
sól i pieprz do smaku
Wszystko wymieszac, odstawic na kilkadziesiat minut, niech sie "przezre" a
potem polac nim gorace miesko juz na talerzu.
Jako surówke to moze z salaty pekinskiej ( poszarpac jej liscie na male
kawalki, nie nozem tylko recami ), polac sosem "winegre" lub ziolowym - sa
gotowe takie sosy w malych paczkach, wystarczy dodac odrobine wody i oleju -
sos gotowy.
Przyozdobilbym cale danie równiez cwiartkami pomidora.
Pozdrawiam i smacznego
Jacek Szczecin
|