Message-ID: <3...@s...pl>
Date: Sat, 22 Jun 2002 11:24:22 +0200
From: PatryCCCja <k...@s...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: leczo warzywne
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: nat.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: nat.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: news.vogel.pl 1024737707 nat.mikrus.pw.edu.pl (22 Jun 2002 11:21:47 +0200)
Lines: 64
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!news.vogel.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:113644
Ukryj nagłówki
leczo warzywne
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2677
"Jest bardzo smaczne i bardo ladnie wyglada. A w dodatku latwo przygotowac
wieksza ilosc, wiec idealnie nadaje sie jesli spodziewamy sie gosci :)"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: weganska
Kategoria: dania gorace
Potrawa na przyjecia, ale nie tylko
Skala trudnosci: *
Czas przygotowania: przygotowanie papryki i pieczarek jest pracochlonne -
dla podwójnej porcji przygotowanie warzyw zajelo mi jakies 20-30 min. a
gotowanie to juz z górki - nie wiecej niz 20 min;
Skladniki:
blado-zólta papryka - 5 szt.
papryka zielona - 1-2 szt.
cukinia - 1 szt.
seler naciowy - pól
cebula - 1 duza lub 2 mniejsze
ew. pieczarki - ok. 4-6 szt.
ew. marchewka - 1-2 szt. w zal. od wielkosci
ew. koncentrat/przecier pomidorowy
oliwa z oliwek (moze byc nizszej jakosci) lub olej
sól
slodka papryka w proszku
dla tych z niewyparzona geba ostra papryka w proszku i ew. chili
Przepis:
papryke i cukinie dokladnie umyc. pomidory, cebule, pieczarki i ew.
marchewke obrac ze skórki. cukini nie obieramy! wieksze warzywa
poprzekrawac wzdluz na pól, wszystko pociachac w plasterki. ale niezbyt
drobne - cala frajda w tym zeby pozniej warzywa wygladaly jak warzywa, a
nie jednolita breja. a seler to wogole w takie kawalki dosc grube kroimy.
wrzucamy wszystko oprocz pomidorow do duzego gara. dodajemy oliwy/oleju i
gotujemy na malym gazie, czasem mieszamy.
kiedy warzywa juz nieco zmiekna wrzucamy pomidory i jeszcze troche dusimy,
uwazamy zeby za bardzo nie rozgotowac.
na koniec dodajemy ew. troche koncentratu i doprawiamy sola i papryka w
proszku. slodkiej papryki nie zalujemy, ona nadaje fantastyczny
charakterystyczny smak.
Wskazówki i uwagi:
* podawac mozna roznie. mozna jesc samo (wtedy najwygodniej jednak jesc
lyzka), z ryzem, z makaronem - jak kto chce :)
* blado-zólta papryka to nie ta slodka, tylko taka mniejsza, bardziej
niepozorna;
* cukinia moze byc z tych nieco bardziej wyrosnietych. jesli mamy mala
cukinie nalezy wziac wiecej sztuk.
Zródlo: inspirowane leczo podawanym w warszawskiej restauracji-klubie
"apetyt architektów" - dotyczy to zwl. selera naciowego :)
smacznego :)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|