| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-22 08:55:53
Temat: Re: lekki OT - przyrzad do jajek na miekko - specyficzny zapach, jak usunac?> hmmm. a nie prościej tak do garnka z woda na 3 minuty?
prosciej
i dlatego uzywam maszynki :D
To mi daje wylacznosc na gotowanie jajek w domu. :D
A powazniej - gotowanie w garnku ma dokladnie te same problemy - do goracej,
czy do zimnej; 5 minut, 3 minuty, czy 2,5 minuty; zalewac zimna wada, czy
odstawic gorace; solic, czy nie solic; etc.
--
Pozdrawiam,
Cekir
cekir at poczta dot onet dot pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-22 08:57:32
Temat: Re: lekki OT - przyrzad do jajek na miekko - specyficzny zapach, jak usunac?
Użytkownik "Cekir" <s...@p...interia.pl.invalid> napisał w
wiadomości news:ciree6$3re$1@news.supermedia.pl...
>
> "Vefour" <v...@p...pl> wrote in message
> news:wr1us8pbxhxm.11oddh6nobbz$.dlg@40tude.net...
> > I słusznie !!! chleb w piecu chlebowym, jak nie ma w piekarniku !!!!
zero
> > maszyn.
>
> Ale spluczke w ubikacji masz?
Hihiihhi, Darling
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 08:59:35
Temat: Re: lekki OT - przyrzad do jajek na miekko - specyficzny zapach, jak usunac?
"Vefour" <v...@p...pl> wrote in message
news:wr1us8pbxhxm.11oddh6nobbz$.dlg@40tude.net...
> I słusznie !!! chleb w piecu chlebowym, jak nie ma w piekarniku !!!! zero
> maszyn.
Ale spluczke w ubikacji masz?
:>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 09:04:47
Temat: Re: lekki OT - przyrzad do jajek na miekko - specyficzny zapach, jak usunac?Użytkownik "Cekir" <s...@p...interia.pl.invalid> napisał w
wiadomości news:circin$2n8$1@news.supermedia.pl...
> I co? Jak dasz tyle wody ile jest narysowane na podzialce dla danej ilosci
> jaj na miekko to masz jaja na miekko?
> ja mam to urzadzenie 1,5 roku i ciagle sie ucze ile wody nalezy nalac.
> Mi wychodzi okolo 1,5-2 przedzialki w gore, bo inaczej sa za miekkie.
> Sprawe utrudnia jeszcze wielkosc jajek i to czy sa one swierzo wyciagniete
> z
> lodowki, czy juz ogrzane do temperatury pokojowej.
Na początku myślałem, że lodowato zimne jaja (mam dobrą chłodziarkę, a co?)
mogą wyjść inaczej niż takie, które odleżały swoje w temperaturze pokojowej,
ale wstrzeliwuję się "idealnie".
Najłatwiej, oczywiście, z jajami na twardo, ale gotowałem też na miękko na
śniadanie (wyżerane ze skorupki) i rzadsze do szklanki (po wiedeńsku).
Typowo gotuję 2, 3 lub 5 jaj, czasem 7, wyjątkowo 1, raz chyba 6; jaja
średnie lub duże - bez zastrzeżeń.
Moje urządzenie było sprzedawane pod marką Zelmer'a, ale chyba sami go nie
produkowali; na pudle było pełno zagranicznych napisów (chyba niemieckich,
ale pudło już jakiś czas temu poszło do ko..., ups, na makulaturę), a na
zdjęciu wtyczka do zasilania miała trzy bolce. Swoją drogą kabel ładnie się
chowa w obudowie (wystarczy pokręcić dwoma jej częściami).
Pozdrawiam, MarcinB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 09:12:11
Temat: Re: przyrzad do jajek na miekkoUżytkownik "Michał Gwiazdowski" <m...@w...Wywal_To.pl> napisał w wiadomości
news:cippr8$n6h$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
> mam do was pytanie - skad sie bierze ten specyficzny zapach podczas
> gotowania jajek na miekko w "urzadzeniu" (jak to sie nazywa?:-),
Witam!
A ja mam urządzenie Boscha i nie ma żadnego zapachu!
Poza tym w odróżnieniu do innych użytkowników tu piszących nie przekłuwam jajek. I
zawsze wlewam taką samą ilość wody i tylko ustawiam na podziałce, jakie mają być
jajka. Podziałka jest płynna, więc można dostosować i gotować takie, jakie się lubi.
Nie zamieniłabym tego urządzenia na żadne inne. Podobno urządzenie ma jakąś
elektroniczną regulację. Jakbym miała się zastanawiać ile wody wlać i jak długo
gotować to wolałabym garnek :-)
Pozdrawiam!
Agnieszka i Złota Rybka
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 09:19:54
Temat: Re: lekki OT - przyrzad do jajek na miekko - specyficzny zapach, jak usunac?> Najłatwiej, oczywiście, z jajami na twardo, ale gotowałem też na miękko na
> śniadanie (wyżerane ze skorupki) i rzadsze do szklanki (po wiedeńsku).
> Typowo gotuję 2, 3 lub 5 jaj, czasem 7, wyjątkowo 1, raz chyba 6; jaja
> średnie lub duże - bez zastrzeżeń.
Wybacz, ze sie powtarzam, ale chce sie upewnic - za kazdym razem korzystasz
z podzialki narysowanej na miarce do wody zalaczonej do urzedzenia?
--
Pozdrawiam,
Cekir
cekir at poczta dot onet dot pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 10:00:46
Temat: Re: lekki OT - przyrzad do jajek na miekko - specyficzny zapach, jak usunac?Użytkownik "Cekir" <s...@p...interia.pl.invalid> napisał w
wiadomości news:cirfk9$4ia$1@news.supermedia.pl...
> Wybacz, ze sie powtarzam, ale chce sie upewnic - za kazdym razem
> korzystasz
> z podzialki narysowanej na miarce do wody zalaczonej do urzedzenia?
Ściślej rzecz ujmując "podziałka" u mnie to zestaw 3x7=21 okręgów. Na dole
kieliszka są ilości jaj, nad każdą cyfrą - trzy okręgi z literkami,
odpowiednio dla bardzo rzadkiego, średniego i twardego jaja. Oceniam ("na
oko") wielkość jaj i leję wodę (zimną) tak, aby sięgała pomiędzy dolną (jaja
małe, powiedzmy M) a górną (jaja XXL :-) ) część wybranego okręgu. Nie
bardzo bym umiał inaczej trafić z ilością wody, nigdy nie próbowałem
eksperymentów, bo skuteczność fabrycznej podziałki nie inspiruje mnie do
poszukiwań. Odpowiadam więc: TAK, za każdym razem korzystam z tej podziałki.
Dodam, że przyrząd był dla mnie wybawieniem, bo nigdy nie mogłem utrafić z
twardością jaja gotowanego w klasynczy sposób.
Jedyne odstępstwo od zaleceń producenta, to kolec - ten w dnie kieliszka
szybko wbił mi się do środka. Wyciągnąłem go do pierwotnego położenia, a do
dziurawienia skorupki używam teraz grubej igły albo czubka noża.
Jeżeli masz problemy, to zwróć uwagę na moje dwie obserwacje:
1. Ostatnio gotowałem 7 jaj na twardo. Przesadziłem z wodą dosłownie o
pojedyncze mililitry (a co tam, i tak na twardo). Efekt: jaja miały
delikatnie zaznaczone ślady przegotowania.
2. Jaja od razu pakuję pod kran z zimną wodą (odwracam pokrywę, wkładam do
niej foremkę-koszyk z jajami i puszczam wodę) - jak przeczekasz za długo, to
jaja będą zbyt mocno ścięte.
Pozdrawiam, MarcinB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 10:24:09
Temat: Re: lekki OT - przyrzad do jajek na miekko - specyficzny zapach, jak usunac?Użytkownik "waldek" <A...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ciqb8a$49k$1@inews.gazeta.pl...
> Michał Gwiazdowski wrote:
> > Witam,
> > mam do was pytanie - skad sie bierze ten specyficzny zapach podczas
> > gotowania jajek na miekko w "urzadzeniu" (jak to sie nazywa?:-),
> > myslalem ze to dlatego ze moje urzadzenie jest nowe i jeszcze plastiki
> > jakies niewyparzone, ale sprawdzilem u kolegi i u niego jest ten sam
> > specyficzny zapach. szczerze piszac to troche mnie to odstrecza od
> > jajek na miekko z maszynki. Jak sie pozbyc tego fetorku?
> ===
> Przepraszam, co to za wynalazek, do tych jajek? Na czym to polega?
> Kolejna magia reklamy, czy rzeczywiście jakaś dwudziestopierwszowieczna
> rewolucja w rozmiękczaniu (jaj, jaj, nie mózgów)?
no ostatnio kupilem sobie takie cus, wsadza sie do srodka jajka, wlewa nieco
wody, plytka podgrzewa wode, ta sobie paruje i jajka sie parza w tej wodzie
naokolo, ciezko to wyjasnic bez obejrzenia. Jajka wychodza o dziwo zawsze
takie jak maja wyjsc, zadnych za miekkich, albo za twardych. Zaplacilem
100pln za urzadzenie Siemensa, wiec zaden kosmos cenowy.
pozdrawiam
--
mihau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 10:37:40
Temat: Re: lekki OT - przyrzad do jajek na miekko - specyficzny zapach, jak usunac?Użytkownik "MarcinB" <mn_b[a_może_by_tak_bez_spamu_?]@go2.pl> napisał w
wiadomości news:4151172c@news.home.net.pl...
> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
> news:7057369035$20040922010634@ewcia.kloups...
>
> > Czy mozesz mi wytlumaczyc skrotowo na czym polega ta maszynka (w
> > przeciwienstwie do garnka zwyklego)
>
> To może ja: Pudełko z grzałką i "patelnią" na górze, do tego foremka
> (koszyczek?) na 7 (u mnie) jaj i pokrywa z dziurką. W komplecie kieliszek
z
> kolcem. Nakłuwasz jaja po stronie pęcherzyka powietrznego (jak dobrze
> trafisz, to podczas gotowania nie śmierdzą) i układasz w foremce dziurką
do
> góry.
o! to jest trop jakis, w instrukcji nic na ten temat niebylo to i nie
wiem... mozesz mi wyjasnic po ktorej stronie jajka jest pecherzyk?po tej
bardziej splaszczonej czy tej bardziej wydluzonej?
pzdr
--
mihau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 11:15:22
Temat: Re: lekki OT - przyrzad do jajek na miekko - specyficzny zapach, jak usunac?Użytkownik "Michał Gwiazdowski" <m...@w...Wywal_To.pl> napisał w
wiadomości news:cirkm2$1rd$1@atlantis.news.tpi.pl...
> o! to jest trop jakis, w instrukcji nic na ten temat niebylo to i nie
> wiem... mozesz mi wyjasnic po ktorej stronie jajka jest pecherzyk?po tej
> bardziej splaszczonej czy tej bardziej wydluzonej?
Pęcherzyk jest po grubszej stronie, ale czasem niezbyt centralnie. Nakłucie
ma chronić przed pękaniem jaja. Skuteczność rozwiązania zależy od tego, czy
trafi się w pęcherzyk (czasem jest nieco z boku) i czy przebije się błonę
jaja tuż pod skorupką.
U mnie podejrzany zapach pojawia się czasem, wtedy, gdy skorupka pęknie i
białko się (nieco) wyleje. Zwykle jednak, jeśli zdarza się, że skorupka
pęknie, to ma to miejsce po ścięciu się białka - nie ma wtedy sensacji
zapachowych, jest jedynie jedynie biała (od białka) rysa na jajku.
MarcinB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |