From: "MarcinB" <mn_b[a_może_by_tak_bez_spamu_?]@go2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <cippr8$n6h$1@atlantis.news.tpi.pl>
<7057369035$20040922010634@ewcia.kloups> <4...@n...home.net.pl>
<circin$2n8$1@news.supermedia.pl> <41514031$1@news.home.net.pl>
<cirfk9$4ia$1@news.supermedia.pl>
Subject: Re: lekki OT - przyrzad do jajek na miekko - specyficzny zapach, jak usunac?
Date: Wed, 22 Sep 2004 12:00:46 +0200
Lines: 33
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
NNTP-Posting-Host: 81.15.160.66
Message-ID: <4...@n...home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1095847248 81.15.160.66 (22 Sep 2004 12:00:48 +0200)
Organization: home.pl news server
X-Authenticated-User: marcin.biernacki.list
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.home.net.pl!not-for-
mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:216046
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Cekir" <s...@p...interia.pl.invalid> napisał w
wiadomości news:cirfk9$4ia$1@news.supermedia.pl...
> Wybacz, ze sie powtarzam, ale chce sie upewnic - za kazdym razem
> korzystasz
> z podzialki narysowanej na miarce do wody zalaczonej do urzedzenia?
Ściślej rzecz ujmując "podziałka" u mnie to zestaw 3x7=21 okręgów. Na dole
kieliszka są ilości jaj, nad każdą cyfrą - trzy okręgi z literkami,
odpowiednio dla bardzo rzadkiego, średniego i twardego jaja. Oceniam ("na
oko") wielkość jaj i leję wodę (zimną) tak, aby sięgała pomiędzy dolną (jaja
małe, powiedzmy M) a górną (jaja XXL :-) ) część wybranego okręgu. Nie
bardzo bym umiał inaczej trafić z ilością wody, nigdy nie próbowałem
eksperymentów, bo skuteczność fabrycznej podziałki nie inspiruje mnie do
poszukiwań. Odpowiadam więc: TAK, za każdym razem korzystam z tej podziałki.
Dodam, że przyrząd był dla mnie wybawieniem, bo nigdy nie mogłem utrafić z
twardością jaja gotowanego w klasynczy sposób.
Jedyne odstępstwo od zaleceń producenta, to kolec - ten w dnie kieliszka
szybko wbił mi się do środka. Wyciągnąłem go do pierwotnego położenia, a do
dziurawienia skorupki używam teraz grubej igły albo czubka noża.
Jeżeli masz problemy, to zwróć uwagę na moje dwie obserwacje:
1. Ostatnio gotowałem 7 jaj na twardo. Przesadziłem z wodą dosłownie o
pojedyncze mililitry (a co tam, i tak na twardo). Efekt: jaja miały
delikatnie zaznaczone ślady przegotowania.
2. Jaja od razu pakuję pod kran z zimną wodą (odwracam pokrywę, wkładam do
niej foremkę-koszyk z jajami i puszczam wodę) - jak przeczekasz za długo, to
jaja będą zbyt mocno ścięte.
Pozdrawiam, MarcinB.
|