Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: fghfgh <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: losos z makaronem
Date: Thu, 10 Jan 2002 11:42:08 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <a1ib70$mpo$1@sunsite.icm.edu.pl> <a1jlrq$bqm$1@news.tpi.pl>
<3...@p...onet.pl> <a1jom8$d25$1@news.tpi.pl>
Reply-To: a...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: raptor.pp.adso.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1010659331 11696 212.244.192.22 (10 Jan 2002 10:42:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Jan 2002 10:42:11 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.61 [en] (WinNT; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91052
Ukryj nagłówki
Wkn wrote:
> A fgfgfg, jak robiłas sos? Bo ja mam dwa przepisy albo trzy i nie wiem, czy
> robić z kwaśną smietaną i cebulką, czy z kremówką, jeszcze w przepisach
> wystepuje: brandy, w innym białe wino, jajka. Co doradzasz?
>
> Wkn
Ups..wiesz ja nie jestem specjalnym znawca kuchennym ale dzieki za
zaufanie i pytanie :)
Z brandy bymraczej nie zaryzykowala- ma zbyt konkretny posmak i
zdominuje Ci potrawe która jest delikatna w smaku.
Poniewaz u mnie to jedna z potraw na szybko wiec zawsze robilam ze
zwyklym beszamelowym / moja wersja to maka, bulion, smietana ( nie lubie
mleka i galki muszkatolowej w beszamelu ) czasem z zeszklona cebulka
czasem z koperkiem- róznie co tam pod reka.
Zoltek nigdy nie dawalam, smietana zwykla kwasna 12 lub 18 %. Z kremówka
chyba zbyt slodkawe by bylo?
A co do wina- powinno pasowac bardzo- zreszta czesto daje sie go do
beszamelu. Ja po prostu nie mam nawyku picia czy uzywania alkoholu w
gotowaniu- zwlaszcza odkad zaczelam jezdzic autkiem na co dzien-moze to
przeczulenie ale inaczej sie czuje wsiadajac do samochodu nawet jesli
wypilam doslownie lyk wina- czuje dyskomfort i juz.
pzdr
agi
|