Data: 2000-03-30 11:15:46
Temat: lubczyk
Od: "Zalewscy" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam wszystkich!
Za Wielka Ksiega Ziol podaje przepis na golabki z lisci lubczyku i winogron.
Nie wiem, jakie sa, bo jeszcze nie robilam. Poza tym-gdzie, do licha,
dostane jadalne nasiona sosny? Ale moze ktos zechce poprobowac?
8 duzych galazek lubczyku
1 lyzka oliwy z oliwek
1 mala posiekana drobno cebula
5-6 dkg jadalnych nasion sosny (nie wymyslam, tak jest w ksiazce)
3 dkg rodzynek
1 lyzka posiekanego rozmarynu
sol, pieprz
20-25 dkg chudej, zmielonej baraniny
8 lisci winogron
Odciac listki lubczyku jak najblizej miejsca podzialu liscia i zalac
wrzatkiem, zostawic na 10 min, odcedzic i oplukac pod zimna woda. Cebule
przesmazyc na oliwie, az zmieknie; dodac orzechy (czyli te nasiona, jak
sadze) rodzynki, rozmaryn, pieprz i sol, po przesmazeniu ostudzic. Do masy
dodac mieso i wymieszac. Rozlozyc liscie winogron i polozyc na kazdym 2-3
listki lubczyku, na to lyzke farszu i zawinac. Zaroodporne naczynie
kwadratowe o boku 20 cm posmarowac tluszczem, ulozyc golabki i piec pod
przykryciem ok. 30 min w 220 st.C.
Pozdrowienia
Ula
|