« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-03 10:30:21
Temat: majonez domowyznalazlam w sieci przepis Marty Gessler , moze sie komus przed swietami
przyda...
"Majonez najlzejszy i najszybszy
To nieprawdopodobne, jak lekki moze byc majonez. Jest jeden warunek: trzeba
miec mikser z czescia, ktora sluzy do rozdrabniania warzyw - nazwijmy ja,
dla uproszczenia, krajarka. Nam bedzie sluzyla do ubicia majonezu. Potrzebne
tez jest naczynie troche wyzsze od krajarki, o przekroju niewiele wiekszym
od kolka, w ktorym osadzony jest nozyk do rozdrabniania. Dobrze nadaja sie
do tego niektore sloiki po konfiturach.
2 duze jaja bardzo swieze
2 szklanki oleju slonecznikowego
sok z 2 cytryn
musztarda z gorczyca (polska)
4 lyzki zimnego mleka
Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, lyzke musztardy
i sol (wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa).Wkladamy
krajarke, tak by dotykala dna naczynia. Wlaczamy mikser na najszybszy bieg i
nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, ze majonez zaczyna
sie formowac, tzn. idzie ku gorze, delikatnie podnosimy krajarke do polowy
naczynia i z powrotem rownie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez
przerwy, az cale naczynie wypelni sie majonezem. Wowczas dolewamy powoli
zimne mleko i znowu w podobny sposob poruszamy krajarka. Majonez jest
gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze mozna go kroic nozem.Marta Gessler"
Bede go probowac, bo duzo salatek planuje na swieta i lubie majonezy
domowe.Od siebie dodam, ze jak dla mnie troche za duzo soku z cytryn ( bo az
z 2 sztuk). Ale to juz sprawa indywidualna.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |