Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia mąka ziemniaczana

Grupy

Szukaj w grupach

 

mąka ziemniaczana

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2001-04-30 06:09:08

Temat: mąka ziemniaczana
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dostałam 3 kg mąki ziemniaczanej i nie wiem, co z nią zrobić.
Przy moim zużyciu czasem do biszkoptu starczy mi na 10 lat a w tym czasie
to chyba zalęgną się tam jakieś zwierzątka.
Czy wiecie do czego można użyć tej mąki w większej ilości?

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-30 06:20:58

Temat: Re: mąka ziemniaczana
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Barbara <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:3aed023b$1@news.vogel.pl...
> Dostałam 3 kg mąki ziemniaczanej i nie wiem, co z nią zrobić.
> Przy moim zużyciu czasem do biszkoptu starczy mi na 10 lat a w tym czasie
> to chyba zalęgną się tam jakieś zwierzątka.
> Czy wiecie do czego można użyć tej mąki w większej ilości?
>

Jesli chcesz to wklepie przepis na kluski, ktore sa bardzo popularne w moim
regionie (Slask). Nie wiem czy sa to tzw. kluski slaskie? Z gotowanych
ziemniakow, maki ziemniaczanej, jajka. Moja mama robi je prawie w kazda
niedziele. Kazdorazowo zuzyjesz ok. 1 szkl., moze ciut mniej.

Pozdrawiam
Asia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-30 06:23:29

Temat: Re: mąka ziemniaczana
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3aed040c@news.vogel.pl...
>
> Barbara <b...@p...onet.pl> wrote in message
> news:3aed023b$1@news.vogel.pl...
> > Dostałam 3 kg mąki ziemniaczanej i nie wiem, co z nią zrobić.
> > Przy moim zużyciu czasem do biszkoptu starczy mi na 10 lat a w tym
czasie
> > to chyba zalęgną się tam jakieś zwierzątka.
> > Czy wiecie do czego można użyć tej mąki w większej ilości?
> >
>
> Jesli chcesz to wklepie przepis na kluski, ktore sa bardzo popularne w
moim
> regionie (Slask). Nie wiem czy sa to tzw. kluski slaskie? Z gotowanych
> ziemniakow, maki ziemniaczanej, jajka. Moja mama robi je prawie w kazda
> niedziele. Kazdorazowo zuzyjesz ok. 1 szkl., moze ciut mniej.
>
> Pozdrawiam
> Asia

Jeśli możesz napisać, to bardzo proszę.
Kilka lat w dzieciństwie mieszkałam na Śląsku i rzeczywiście na różnych
uroczystościach podawano tam pyszne kluseczki. Może to te z Twojego
przepisu?

serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję
Basia
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-30 06:58:54

Temat: Re: mąka ziemniaczana
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Barbara <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:3aed0597$1@news.vogel.pl...
> Jeśli możesz napisać, to bardzo proszę.
> Kilka lat w dzieciństwie mieszkałam na Śląsku i rzeczywiście na różnych
> uroczystościach podawano tam pyszne kluseczki. Może to te z Twojego
> przepisu?

Gotujesz ziemniaki w osolonej wodzie - u mnie w domu dla 5 doroslych osob
gotuje sie w 1,5 litrowym garnku - ile wejdzie. Z tym ze moja rodzinka nie
jest zbyt kluskozerna, przewaznie tych klusek troche zostaje, a kazdy zjada
3-5 klusek. Ugotowane ziemniaki przeciskasz przez praske, wkladasz do miski
i tak troche uklepujesz (zeby nie byl to taki zupelny puch). Dzielisz lyzka
na 3 czesci (rysujesz taki znaczek Mercedesa na powierzchni), jedna czesc
wyjmujesz, a w powstale wglebienie wsypujesz make ziemniaczana, tak, aby
zajmowala tyle miejsca ile wyjeta wczesniej czesc. Te wyjeta czesc
ziemniakow, oczywiscie tez dodajesz, chodzi tylko o wymierzenie proporcji.
Dodajesz jajko i wyrabiasz, jesli masa jest za sucha (zalezy to od rodzaju
ziemniakow) mozesz kapnac troszke mleka, ale nieduzo. Kluski muszą sie dac
latwo ukulac. Lepisz kulki - srednica ok.4 cm. I teraz zalezy - jedni robia
malenkie kluseczki, z dziurka a raczej wglebieniem zrobionym palcem. U mnie
robi sie bez wglebienia i raczej wieksze.
Wrzucasz na wrzatek i od zagotowania ok. 5 minut. Trzeba je od czasu do
czasu przemieszac delikatnie. Jesli widzisz ze zaczynaja sie przegotowywac -
robia sie takie nierowne pekniecia, szybko wlej troche zimnej wody i chwile
poczekaj, a potem wyjmuj. Ja zawsze wyjmuje jedna kluske, przekrawam na
pol - jesli jest w srodku ugotowana to wyjmuje wszystkie.
Te kluski przewaznie podaje sie z miesem pieczonym (klasyczne to rolady) i
jakas surowka (kapusta kiszona+marchew+jablko, lub czerwona kapusta
gotowana) i z sosem. O ile pamietam jestes wege wiec to odpada, ale mysle ze
np. sos grzybowy bylby calkiem niezly.

Pozdrawiam
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-30 07:22:25

Temat: Re: mąka ziemniaczana
Od: "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3aed0ceb$1@news.vogel.pl...
>
Dzielisz lyzka na 3 czesci (rysujesz taki znaczek Mercedesa na
powierzchni), jedna czesc
> wyjmujesz, a w powstale wglebienie wsypujesz make ziemniaczana, tak, aby
> zajmowala tyle miejsca ile wyjeta wczesniej czesc. Te wyjeta czesc
> ziemniakow, oczywiscie tez dodajesz, chodzi tylko o wymierzenie proporcji.
> Dodajesz jajko i wyrabiasz, jesli masa jest za sucha (zalezy to od rodzaju
> ziemniakow) mozesz kapnac troszke mleka, ale nieduzo. Kluski muszą sie dac
> latwo ukulac. Lepisz kulki - srednica ok.4 cm. I teraz zalezy - jedni
robia
> malenkie kluseczki, z dziurka a raczej wglebieniem zrobionym palcem. U
mnie
> robi sie bez wglebienia i raczej wieksze.

Hej!
U mnie /i tak też demonstrowano w programie Makłowicza/ dzieli się na cztery
części i dodaje tę jedną czwartą krochmalu, ale pewnie - skoro tak robisz -
i jedna tzrecia jest dobra. A wgłębienie musi być! W przeciwnym przypadku
sos się będzie omyskiwał! No i modra kapusta, to zestaw Numer Jeden.

Namaste!
EuGeniusz Dębski



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-30 07:29:45

Temat: Re: mąka ziemniaczana
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3aed0ceb$1@news.vogel.pl...
>
> Barbara <b...@p...onet.pl> wrote in message
> news:3aed0597$1@news.vogel.pl...
>
. Ja zawsze wyjmuje jedna kluske, przekrawam na
> pol - jesli jest w srodku ugotowana to wyjmuje wszystkie.
> Te kluski przewaznie podaje sie z miesem pieczonym (klasyczne to rolady) i
> jakas surowka (kapusta kiszona+marchew+jablko, lub czerwona kapusta
> gotowana) i z sosem. O ile pamietam jestes wege wiec to odpada, ale mysle
ze
> np. sos grzybowy bylby calkiem niezly.

Bardzo dziękuję za przepis, z sosem bezmięsnym z pewnością będą pyszne
no i z tradycyjną śląską czerwoną kapustą.

dziękuję i pozdrawiam
Basia
>
> Pozdrawiam
> Asia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-30 07:50:33

Temat: Odp: mąka ziemniaczana
Od: "Sylvi" <s...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja równiez dziele na 4 czesci, chociaz w ta 4-tą czesc daje maki troszke wie
cej (wystaje wysoki rożek nad resztą poziomu ziemniakóww) :-)

Natomiast jesli sie za malo "lepią" to dodaje drugie jajko...
Wychodza pyszne jesli sie nie robia "rozstępy" z ciasta w czasie kulania i p
o ukulaniu ;-)

Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjn
ych napisał:3...@n...vogel.pl...
>
> Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:3aed0ceb$1@news.vogel.pl...
> >
> > Barbara <b...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:3aed0597$1@news.vogel.pl...
> >
> . Ja zawsze wyjmuje jedna kluske, przekrawam na
> > pol - jesli jest w srodku ugotowana to wyjmuje wszystkie.
> > Te kluski przewaznie podaje sie z miesem pieczonym (klasyczne to rolady)
i
> > jakas surowka (kapusta kiszona+marchew+jablko, lub czerwona kapusta
> > gotowana) i z sosem. O ile pamietam jestes wege wiec to odpada, ale mysl
e
> ze
> > np. sos grzybowy bylby calkiem niezly.
>
> Bardzo dziękuję za przepis, z sosem bezmięsnym z pewnością będą pyszne
> no i z tradycyjną śląską czerwoną kapustą.
>
> dziękuję i pozdrawiam
> Basia
> >
> > Pozdrawiam
> > Asia
> >
> >
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-30 14:13:10

Temat: Re: mąka ziemniaczana
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sylvi wrote:
>
> Ja równiez dziele na 4 czesci, chociaz w ta 4-tą czesc daje maki troszke wie
> cej (wystaje wysoki rożek nad resztą poziomu ziemniakóww) :-)
>
> Natomiast jesli sie za malo "lepią" to dodaje drugie jajko...
> Wychodza pyszne jesli sie nie robia "rozstępy" z ciasta w czasie kulania i p
> o ukulaniu ;-)
Ja dodaje jedynie zoltko, z calym jajkiem wychodza troche twarde.

BK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-30 14:29:13

Temat: Re: mąka ziemniaczana
Od: "Barbara Olszewska" <b...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Bogusław Kempny" <k...@s...com.pl> napisał w wiadomości
news:3AED72F6.854CE9B2@stanpol.com.pl...

> Ja dodaje jedynie zoltko, z calym jajkiem wychodza troche twarde.
>
> BK
Kluski slaskie mozna zrobic nie uzywajac jajek tylko ziemniaki i maka i
wychodza bardzo puszyste

Barols


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-01 01:17:03

Temat: Re: mąka ziemniaczana
Od: l...@i...uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon) szukaj wiadomości tego autora

"Barbara" <b...@p...onet.pl> wrote:

>Dostałam 3 kg mąki ziemniaczanej i nie wiem, co z nią zrobić.
>Przy moim zużyciu czasem do biszkoptu starczy mi na 10 lat a w tym czasie
>to chyba zalęgną się tam jakieś zwierzątka.
>Czy wiecie do czego można użyć tej mąki w większej ilości?
>

Ja zawsze dodaje troche maki ziemniaczanej do plackow ziemniaczanych.
Polecam.


Pozdrawiam.


Lechu

--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | http://www.ii.uj.edu.pl/~lechu
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| ICQ UIN: 59825820

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pędy bambusa i wodne orzeszki
orzezwiajacy nopoj
Wiosenny deser
Langoscha
alkomat

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Panslavista
Szybkowar - dobrodziejstwo, czy profanacja?
Głupie pytanie o ser żółty
Wakacyjne miłości
Boeuf Bourguignon...

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X