Strona główna Grupy pl.sci.medycyna nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)

Grupy

Szukaj w grupach

 

nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 50


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2008-10-06 14:13:50

Temat: Re: nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)
Od: s...@i...pl szukaj wiadomości tego autora

On 6 Paź, 13:23, s...@i...pl wrote:
> On 6 Paź, 13:16, s...@i...pl wrote:
>
>
>
> > On 5 Paź, 16:47, tomek wilicki <t...@w...pl> wrote:
>
> > > Szczepan Białek wrote:
>
> > > > Nie kazdy organizm jest jednakowy. Są w Brazylii plemiona żyjące bez soli.
> > > > Są w Chinach miejsca gdzie średnio jedzą  ponad 20g. Skład krwi mają taki
> > > > sam.
> > > > Jest tylko pytanie czy ci w Chinach mogą przestać jeść sól. Każdy organizm
> > > > radzi sobie z nadwyzkami a z niedoborem już nie każdy. Pewien procent
> > > > ludzi to "traciciele soli" (salt loser). Tacy muszą jeść lub wymrzeć (tak
> > > > pewnie zrobili w Brazylii).
> > > > Do jakiej grupy należysz?
>
> > > Masz jakiekolwiek dowody na to, że niska podaż soli faktycznie będzie miała
> > > taki efekt, jak sugerowany przez Ciebie? Mnie jako przykład nie bierz, z
> > > tego prostego względu że ja miałem ogólnie bardzo niską podaż soli w czasie
> > > treningów, na bank niższą niż ci brazylijczycy, za to jednocześnie miałem o
> > > wiele większe straty niż ktokolwiek mieszkający w dżungli, chociażby z
> > > powodu mycia się.
>
> > > Ile gram soli dziennie spożywa się w tej całej Brazylii?
>
> > > Jak ma się dieta tych plemion o których mówisz do utraty soli?
>
> > > Ile gram soli dziennie spożywa przeciętna małpa?
>
> > > --
> > > . Wegetarianizm i Ekologia -http://www.vegie.pl. Nie jestem lekarzem :P
> > >Sądzę, że zamiast szukać cudów typu zakwaszenie / odkwaszenie, powinieneś
>
> > raczej przyjrzeć się nerkom - podstawowe badania typu badanie moczu,
> > badanie krwi na mocznik, keratyninę, do tego wątroba - aspat, alat,
> > bilirubina - robiłeś to?
>
> > Badanie moczu było robione nic nie wyszło.
> > Kreatynina też była ok.
> > Badanie krwi na mocznik oraz aspat, alat,
> > bilirubina - tego nie robiłem.
> > Z USG też nic nie wyszło - nerki ok, kora ok
> > nieco powiększona śledziona i wątroba.
>
> > >A czytałeś to na stronce prezentującej oficjalne stanowisko medycyny
>
> > (powołującej się na normalne badania), czy na prywatnej stronce
> > sprzedawcy
> > cudownych leków przeciw zakwaszeniu?
>
> > poniżej link gdzie o tym przeczytałem.http://www.obcasy.pl/index.php?art=1&dz
ial=33&dzial2=188
>
> > właśnie zastanawiają mnie te podpuchnięte, nawet troszkę sine oczy
> > a też to mogłoby być właśnie od nerek albo wątroby.
>
> > na rowerze ostatnio przejeździłem chyba z dobry miesiąc no dalej się
> > pocę niemiłosiernie:-(
>
> Jeszcze co do soli, to osobiście wogóle już od dłuższego czasu nie
> używam (tym bardziej przy tym skokowym ciśnieniu)
> I tak jest już jej wystarczająco dużo w przetworzonej żywności...


a tutaj myślę podobny, bardzo przekonujący artykuł:

http://www.polania.pl/dokumenty/artykuly/fabijanski/
bzkk.htm

co powiecie teraz???

pozdro

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2008-10-06 17:36:23

Temat: Re: nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)
Od: "Szczepan Białek" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:ba7c7025-30de-4121-a324-a27ea08ccb63@v28g2000hs
v.googlegroups.com...
>
> > na rowerze ostatnio przejeździłem chyba z dobry miesiąc no dalej się
> > pocę niemiłosiernie:-(

Sportowiec potrzebuje 10g +3g na każdy litr potu.
>
> Jeszcze co do soli, to osobiście wogóle już od dłuższego czasu nie
> używam (tym bardziej przy tym skokowym ciśnieniu)
> I tak jest już jej wystarczająco dużo w przetworzonej żywności...

Tylko kawior i śledzie mają po 6%. Reszta do 2%. Jerżeli jesz kilogram
takowej dziennie to wystarczy.
Jeżeli pamiętasz od kiedy nie używasz soli to przypomnij sobie od kiedy
zacząłeś się pocić.

a tutaj myślę podobny, bardzo przekonujący artykuł:

http://www.polania.pl/dokumenty/artykuly/fabijanski/
bzkk.htm

co powiecie teraz???

"Ponieważ równowaga pH, to sprawa życia lub śmierci, organizm ma kilka
sposobów utrzymania jej na odpowiednim poziomie. Jednym z nich jest
wyciągniecie alkalizujących minerałów z tkanek, aby zneutralizować
zakwaszenie. Minerałami, które w doskonały sposób neutralizują i pomagają
wyrzucić toksyny, są: potas, sód, wapno i magnez.

Potasu, wapnia i magnezu wolno Ci zjeść 4g razem. Sodu możesz nawet 20g (45g
soli).
Znajdziesz setki publikacji że spożycie soli nie wpływa szkodliwie na
ciśnienie. Prawidłowe spożycie je normalizuje.
S*



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2008-10-07 04:03:39

Temat: Re: nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)
Od: s...@i...pl szukaj wiadomości tego autora

On 6 Paź, 19:36, "Szczepan Białek" <s...@w...pl> wrote:
> Użytkownik <s...@i...pl> napisał w
wiadomościnews:ba7c7025-30de-4121-a324-a27ea08ccb63@
v28g2000hsv.googlegroups.com...
>
>
>
> > > na rowerze ostatnio przejeździłem chyba z dobry miesiąc no dalej się
> > > pocę niemiłosiernie:-(
>
> Sportowiec potrzebuje 10g +3g na każdy litr potu.
>
>
>
> > Jeszcze co do soli, to osobiście wogóle już od dłuższego czasu nie
> > używam (tym bardziej przy tym skokowym ciśnieniu)
> > I tak jest już jej wystarczająco dużo w przetworzonej żywności...
>
> Tylko kawior i śledzie mają po 6%. Reszta do 2%. Jerżeli jesz kilogram
> takowej dziennie to wystarczy.
> Jeżeli pamiętasz od kiedy nie używasz soli to przypomnij sobie od kiedy
> zacząłeś się pocić.
>
> a tutaj myślę podobny, bardzo przekonujący artykuł:
>
> http://www.polania.pl/dokumenty/artykuly/fabijanski/
bzkk.htm
>
> co powiecie teraz???
>
> "Ponieważ równowaga pH, to sprawa  życia lub śmierci, organizm ma kilka
> sposobów utrzymania jej na odpowiednim poziomie. Jednym z nich jest
> wyciągniecie alkalizujących minerałów z tkanek,   aby    zneutralizować
> zakwaszenie. Minerałami, które w doskonały sposób neutralizują i pomagają
> wyrzucić toksyny, są: potas, sód, wapno i magnez.
>
> Potasu, wapnia i magnezu wolno Ci zjeść 4g razem. Sodu możesz nawet 20g (45g
> soli).
> Znajdziesz setki publikacji że spożycie soli nie wpływa szkodliwie na
> ciśnienie. Prawidłowe spożycie  je normalizuje.
> S*

hm, co do czasu odstawienia soli a rozpoczęcia nadmiernego pocenia, to
prawdopodobnie nie był to jednakowy okres, niemniej jednak można by
zrobić mały eksperyment jak będzie się zachowywał organizm po
przywróceniu soli do jadłospisu.

Natomiast zawsze na portalach medycznych spotykałem się tylko z jedną
negatywną opinią - że podnosi ciśnienie.

Mógłbyś podać jakieś linki odnośnie właśnie wpływu soli na ciśnienie a
zależności od pocenia, które Ty czytałeś??

pozdro

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2008-10-07 07:37:08

Temat: Re: nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)
Od: "Szczepan Białek" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cb4f1a04-64ee-4b2a-b902-feff116409bb@z72g2000hs
b.googlegroups.com...
>
>hm, co do czasu odstawienia soli a rozpoczęcia nadmiernego pocenia, to
prawdopodobnie nie był to jednakowy okres, niemniej jednak można by
zrobić mały eksperyment jak będzie się zachowywał organizm po
przywróceniu soli do jadłospisu.

Sportowcy, hutnicy itp. piją w czasie upałów napoje z 0,3% soli ( tyle co w
pocie).
Jako mały experyment wystarczy szklanka takiej wody gdy poczujesz skłonność
do pocenia.

>Natomiast zawsze na portalach medycznych spotykałem się tylko z jedną
negatywną opinią - że podnosi ciśnienie.

Nie wszyscy mają podwyższone. Tym co mają niskie podnosi. Tym drugim
normalizuje.

Mógłbyś podać jakieś linki odnośnie właśnie wpływu soli na ciśnienie a
zależności od pocenia, które Ty czytałeś?

Ja mam podręcznik "Nauka o Żywieniu zdrowego i chorego człowieka" W.
Kiersta. Tam pisze że samowolnie można ograniczyć spożycie soli o połowę.
Większe tylko w szpitalu.
Klucz jest w tym że zawartość NaCl w moczu może się zmieniać od 0,2% do 2% u
super zdrowego człowieka (zależnie od spożycia). Są tacy co muszą mieć około
1%. Sportowcom ustala się zapotrzebowanie indywidualnie. Trzeba też wiedzieć
że najlepsza sól morska (nierafinowana) zawiera około 10% MgSO4.
Siarka i magnez są bardzo potrzebne sportowcom.

Dobre linki są po angielsku. Np. tu ktoś radzi: "If you've been sweating a
lot, you need to replenish electrolytes, not just sodium chloride (salt),
but also potassium and citrates. Sea salt is better than refined salt
because it contains other minerals besides sodium. A good electrolyte
replenishment drink can be made by dissolving 1 tablespoon of tomato paste
(provides potassium), 1/4 teaspoon of sea salt, plus the juice of half a
lime in a tall glass of water."

Nie daj się nabrać na naszą sól morską. To rafinowany chlorek sodu
pozyskiwany z wody oceanicznej. Sól suszona na plaży kosztuje około 100$.
Dla nas jest sól gorzka (MgSO4*7H2O) którą można podawać obok soli
kuchennej. Na opakowaniu pisze że można 3g dziennie.
S*



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2008-10-07 08:05:25

Temat: Re: nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)
Od: s...@i...pl szukaj wiadomości tego autora

On 7 Paź, 09:37, "Szczepan Białek" <s...@w...pl> wrote:
> Użytkownik <s...@i...pl> napisał w
wiadomościnews:cb4f1a04-64ee-4b2a-b902-feff116409bb@
z72g2000hsb.googlegroups.com...
>
> >hm, co do czasu odstawienia soli a rozpoczęcia nadmiernego pocenia, to
>
> prawdopodobnie nie był to jednakowy okres, niemniej jednak można by
> zrobić mały eksperyment jak będzie się zachowywał organizm po
> przywróceniu soli do jadłospisu.
>
> Sportowcy, hutnicy itp. piją w czasie upałów napoje z 0,3% soli ( tyle co w
> pocie).
> Jako mały experyment wystarczy szklanka takiej wody gdy poczujesz skłonność
> do pocenia.
>
> >Natomiast zawsze na portalach medycznych spotykałem się tylko z jedną
>
> negatywną opinią  - że podnosi ciśnienie.
>
> Nie wszyscy mają podwyższone. Tym co mają niskie podnosi. Tym drugim
> normalizuje.
>
> Mógłbyś podać jakieś linki odnośnie właśnie wpływu soli na ciśnienie a
> zależności od pocenia, które Ty czytałeś?
>
> Ja mam podręcznik "Nauka o Żywieniu zdrowego i chorego człowieka" W.
> Kiersta. Tam pisze że samowolnie można ograniczyć spożycie soli o połowę.
> Większe tylko w szpitalu.
> Klucz jest w tym że zawartość NaCl w moczu może się zmieniać od 0,2% do 2% u
> super zdrowego człowieka (zależnie od spożycia). Są tacy co muszą mieć około
> 1%. Sportowcom ustala się zapotrzebowanie indywidualnie. Trzeba też wiedzieć
> że najlepsza sól morska (nierafinowana) zawiera około 10% MgSO4.
> Siarka i magnez są bardzo potrzebne sportowcom.
>
> Dobre linki są po angielsku. Np. tu ktoś radzi: "If you've been sweating a
> lot, you need to replenish electrolytes, not just sodium chloride (salt),
> but also potassium and citrates. Sea salt is better than refined salt
> because it contains other minerals besides sodium. A good electrolyte
> replenishment drink can be made by dissolving 1 tablespoon of tomato paste
> (provides potassium), 1/4 teaspoon of sea salt, plus the juice of half a
> lime in a tall glass of water."
>
> Nie daj się nabrać na naszą sól morską. To rafinowany chlorek sodu
> pozyskiwany z wody oceanicznej. Sól suszona na plaży kosztuje około 100$.
> Dla nas jest sól gorzka (MgSO4*7H2O) którą można podawać obok soli
> kuchennej. Na opakowaniu pisze że można 3g dziennie.
> S*

> Jako mały experyment wystarczy szklanka takiej wody gdy poczujesz skłonność
> do pocenia

hm, tzn. ile konkretnie by tej soli wsypać do szklanki??:-)

w tej angielskiej wypowiedzi jest o ogólnym uzupełnieniu elektrolitów,
nie tylko soli:-)

zastanawia mnie jeszcze taki fakt, że skoro nasze spożycie soli z
przetworzonej zywności jest i tak kilka do kilkanastu razy większe od
zapotrzebowania organizmu, więc jak mogłoby jej brakować przy
nadmiernym poceniu???
a moze ja źle rozgraniczam pojęcia???

pozdro

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2008-10-07 11:58:35

Temat: Re: nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)
Od: tomek wilicki <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

s...@i...pl wrote:


>
> hm, tzn. ile konkretnie by tej soli wsypać do szklanki??:-)
>

zdaje się, że spożycie 5 gram soli powoduje śmierć z prawdopodobieństwem
50%, ale może tutaj się mylę o parę gram.

> w tej angielskiej wypowiedzi jest o ogólnym uzupełnieniu elektrolitów,
> nie tylko soli:-)
>

bo nigdy nie spada sama sól, zawsze spadają elektrolity. Tyle, że - jak
pisałem - praktycznie zawsze niedobory wychodzą w badaniach krwi. U mnie
pocenie zaczęło występować dopiero, gdy sobie naprawdę solidnie ten sód
wypłukałem z organizmu, a duuużo, dużo wcześniej dało się zaobserwować
charakterystyczne zaburzenia rytmu serca (serce jakby "skakało" co jakiś
czas).

> zastanawia mnie jeszcze taki fakt, że skoro nasze spożycie soli z
> przetworzonej zywności jest i tak kilka do kilkanastu razy większe od
> zapotrzebowania organizmu, więc jak mogłoby jej brakować przy
> nadmiernym poceniu???

no właśnie nie mogłoby. Żeby zabrakło soli, musiałbyś być na diecie
frutariańskiej (same owoce) plus do tego uprawiać intensywnie sport, tak
jak ja to robiłem. Nawet w głupich warzywach jest dość soli, aby było jej
aż nadto w diecie nie-sportowca.

Zresztą, wklep w google "migraine diet gerson" i poczytaj, jakie efekty
miało zastosowanie diety zerosodowej :)

--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2008-10-07 18:20:35

Temat: Re: nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)
Od: "Szczepan Białek" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:dd53c9ab-c04f-40a9-bf0e-b7278742e76a@d1g2000hsg
.googlegroups.com...

>hm, tzn. ile konkretnie by tej soli wsypać do szklanki??:-)

Lekarz w Afryce kazał wsypać mojemu koledze 1 łyżkę do dużego garnuszka już
w drugim dniu pobytu.
Szklanka ma 0,2 litra. Pot 0,3% (3g w litrze). Jeżeli w czasi upałów pije
się kilka litrów to wyjdzie sporo gramów. Jeżeli szklankę to prawie nic.
Solić należy do smaku. Organizm Ci powie ile wsypywać. Nie miałeś nigdy
ochoty na coś słonego?

>w tej angielskiej wypowiedzi jest o ogólnym uzupełnieniu elektrolitów,
nie tylko soli:-)

W żywności jest dość innych pierwiastków. Człowiek musi używać soli i
zwierzęta też (lizawki)

zastanawia mnie jeszcze taki fakt, że skoro nasze spożycie soli z
przetworzonej zywności jest i tak kilka do kilkanastu razy większe od
zapotrzebowania organizmu, więc jak mogłoby jej brakować przy
nadmiernym poceniu???
a moze ja źle rozgraniczam pojęcia???

Pisałem już że tylko kawior i śledzie prosto z beczki są przesolone. Reszta
jest solona do smaku. Kucharki solą według przepisu.
Zapotrzebowanie organizmu wynosi 10g plus 3g na kazdy litr potu. Podawane
zapotrzbowanie (kilka gramów) to minimum niezbędne do życia. Zdrowi ludzie
wydalają około 15g z moczem.
S*



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2008-10-08 04:21:23

Temat: Re: nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)
Od: s...@i...pl szukaj wiadomości tego autora

On 7 Paź, 20:20, "Szczepan Białek" <s...@w...pl> wrote:
> Użytkownik <s...@i...pl> napisał w
wiadomościnews:dd53c9ab-c04f-40a9-bf0e-b7278742e76a@
d1g2000hsg.googlegroups.com...
>
> >hm, tzn. ile konkretnie by tej soli wsypać do szklanki??:-)
>
> Lekarz w Afryce kazał wsypać mojemu koledze 1 łyżkę do dużego garnuszka już
> w drugim dniu pobytu.
> Szklanka ma 0,2 litra. Pot 0,3% (3g w litrze). Jeżeli w czasi upałów pije
> się kilka litrów to wyjdzie sporo gramów. Jeżeli szklankę to prawie nic.
> Solić należy do smaku. Organizm Ci powie ile wsypywać. Nie miałeś nigdy
> ochoty na coś słonego?
>
> >w tej angielskiej wypowiedzi jest o ogólnym uzupełnieniu elektrolitów,
>
> nie tylko soli:-)
>
> W żywności jest dość innych pierwiastków. Człowiek musi używać soli i
> zwierzęta też (lizawki)
>
> zastanawia mnie jeszcze taki fakt, że skoro nasze spożycie soli z
> przetworzonej zywności jest i tak kilka do kilkanastu razy większe od
> zapotrzebowania organizmu, więc jak mogłoby jej brakować przy
> nadmiernym poceniu???
> a moze ja źle rozgraniczam pojęcia???
>
> Pisałem już że tylko kawior i śledzie prosto z beczki są przesolone. Reszta
> jest solona do smaku. Kucharki solą według przepisu.
> Zapotrzebowanie organizmu wynosi 10g plus 3g na kazdy litr potu. Podawane
> zapotrzbowanie (kilka gramów) to minimum niezbędne do życia. Zdrowi ludzie
> wydalają około 15g z moczem.
> S*

>Solić należy do smaku. Organizm Ci powie ile wsypywać. Nie miałeś nigdy
ochoty na coś słonego?

Hm, już tak odzwyczaiłem się od używania soli, że chyba nie wiem jak
smakuje:-). Jakoś zawsze myślałem o tym nadciśnieniu i dlatego
przestałem ją stosować. Nawet typowych dań, które powinno się solić,
ja wolałem zjeść bez przyprawiania. I tak sie to już ciągnie od
dłuższego czasu, ale nie mogę sobie przypomnieć co było pierwsze -
zlewne poty, czy odstawienie soli. Z nadciśnieniem zmagam sie ok. 5
lat, z tym poceniem jakieś 2-3 lata, ale soli nie odstawiłem też od
razu. I tak mi się wydaje ze przez ten okres to pocenie jakby
postępowało - najpierw była tylko głowa, później praktycznie od pasa w
górę i to niezależnie czy było ciepło czy zimno, od razu zlewne poty.

no gdyby rzeczywiście się okazało że to jest przyczyną...
wszystkiego trzeba próbować:-)
dzięki za cenne rady, moze się uda.

pozdrawiam
Tomek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2008-10-08 04:38:09

Temat: Re: nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)
Od: s...@i...pl szukaj wiadomości tego autora

On 7 Paź, 20:20, "Szczepan Białek" <s...@w...pl> wrote:
> Użytkownik <s...@i...pl> napisał w
wiadomościnews:dd53c9ab-c04f-40a9-bf0e-b7278742e76a@
d1g2000hsg.googlegroups.com...
>
> >hm, tzn. ile konkretnie by tej soli wsypać do szklanki??:-)
>
> Lekarz w Afryce kazał wsypać mojemu koledze 1 łyżkę do dużego garnuszka już
> w drugim dniu pobytu.
> Szklanka ma 0,2 litra. Pot 0,3% (3g w litrze). Jeżeli w czasi upałów pije
> się kilka litrów to wyjdzie sporo gramów. Jeżeli szklankę to prawie nic.
> Solić należy do smaku. Organizm Ci powie ile wsypywać. Nie miałeś nigdy
> ochoty na coś słonego?
>
> >w tej angielskiej wypowiedzi jest o ogólnym uzupełnieniu elektrolitów,
>
> nie tylko soli:-)
>
> W żywności jest dość innych pierwiastków. Człowiek musi używać soli i
> zwierzęta też (lizawki)
>
> zastanawia mnie jeszcze taki fakt, że skoro nasze spożycie soli z
> przetworzonej zywności jest i tak kilka do kilkanastu razy większe od
> zapotrzebowania organizmu, więc jak mogłoby jej brakować przy
> nadmiernym poceniu???
> a moze ja źle rozgraniczam pojęcia???
>
> Pisałem już że tylko kawior i śledzie prosto z beczki są przesolone. Reszta
> jest solona do smaku. Kucharki solą według przepisu.
> Zapotrzebowanie organizmu wynosi 10g plus 3g na kazdy litr potu. Podawane
> zapotrzbowanie (kilka gramów) to minimum niezbędne do życia. Zdrowi ludzie
> wydalają około 15g z moczem.
> S*

>Tyle, że - jak
pisałem - praktycznie zawsze niedobory wychodzą w badaniach krwi. U
mnie
pocenie zaczęło występować dopiero, gdy sobie naprawdę solidnie ten
sód
wypłukałem z organizmu, a duuużo, dużo wcześniej dało się
zaobserwować
charakterystyczne zaburzenia rytmu serca (serce jakby "skakało" co
jakiś
czas).

Takie skakanie serca to ja też czasami mam, zwłaszcza jak zaczynam
pracować nieco intensywniej, ale i podczas spoczynku też, robi własnie
takie fikołki. Nieco pomógł magnez niemniej jednak dalej się to
czasami objawia.
No i te wyniki badań przecież, wszystko jest ok.
Już człowiek jest głupi z tego wszystkiego...Niemniej jednak sól
wprowadzę z powrotem do jadłospisu, nie zaszkodzi, a co będzie dalej
to się zobaczy.

Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to chętnie poczytam...

pozdrawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2008-10-11 08:27:30

Temat: Re: nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)
Od: s...@i...pl szukaj wiadomości tego autora

On 8 Paź, 06:38, s...@i...pl wrote:
> On 7 Paź, 20:20, "Szczepan Białek" <s...@w...pl> wrote:
>
>
>
> > Użytkownik <s...@i...pl> napisał w
wiadomościnews:dd53c9ab-c04f-40a9-bf0e-b7278742e76a@
d1g2000hsg.googlegroups.com...
>
> > >hm, tzn. ile konkretnie by tej soli wsypać do szklanki??:-)
>
> > Lekarz w Afryce kazał wsypać mojemu koledze 1 łyżkę do dużego garnuszka już
> > w drugim dniu pobytu.
> > Szklanka ma 0,2 litra. Pot 0,3% (3g w litrze). Jeżeli w czasi upałów pije
> > się kilka litrów to wyjdzie sporo gramów. Jeżeli szklankę to prawie nic.
> > Solić należy do smaku. Organizm Ci powie ile wsypywać. Nie miałeś nigdy
> > ochoty na coś słonego?
>
> > >w tej angielskiej wypowiedzi jest o ogólnym uzupełnieniu elektrolitów,
>
> > nie tylko soli:-)
>
> > W żywności jest dość innych pierwiastków. Człowiek musi używać soli i
> > zwierzęta też (lizawki)
>
> > zastanawia mnie jeszcze taki fakt, że skoro nasze spożycie soli z
> > przetworzonej zywności jest i tak kilka do kilkanastu razy większe od
> > zapotrzebowania organizmu, więc jak mogłoby jej brakować przy
> > nadmiernym poceniu???
> > a moze ja źle rozgraniczam pojęcia???
>
> > Pisałem już że tylko kawior i śledzie prosto z beczki są przesolone. Reszta
> > jest solona do smaku. Kucharki solą według przepisu.
> > Zapotrzebowanie organizmu wynosi 10g plus 3g na kazdy litr potu. Podawane
> > zapotrzbowanie (kilka gramów) to minimum niezbędne do życia. Zdrowi ludzie
> > wydalają około 15g z moczem.
> > S*
> >Tyle, że - jak
>
> pisałem - praktycznie zawsze niedobory wychodzą w badaniach krwi. U
> mnie
> pocenie zaczęło występować dopiero, gdy sobie naprawdę solidnie ten
> sód
> wypłukałem z organizmu, a duuużo, dużo wcześniej dało się
> zaobserwować
> charakterystyczne zaburzenia rytmu serca (serce jakby "skakało" co
> jakiś
> czas).
>
> Takie skakanie serca to ja też czasami mam, zwłaszcza jak zaczynam
> pracować nieco intensywniej, ale i podczas spoczynku też, robi własnie
> takie fikołki. Nieco pomógł magnez niemniej jednak dalej się to
> czasami objawia.
> No i te wyniki badań przecież, wszystko jest ok.
> Już człowiek jest głupi z tego wszystkiego...Niemniej jednak sól
> wprowadzę z powrotem do jadłospisu, nie zaszkodzi, a co będzie dalej
> to się zobaczy.
>
> Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to chętnie poczytam...
>
> pozdrawiam

>Pisałem już że tylko kawior i śledzie prosto z beczki są przesolone. Reszta
jest solona do smaku. Kucharki solą według przepisu.
Zapotrzebowanie organizmu wynosi 10g plus 3g na kazdy litr potu.
Podawane
zapotrzbowanie (kilka gramów) to minimum niezbędne do życia. Zdrowi
ludzie
wydalają około 15g z moczem.

Jeszcze jedno pytanko mam.
Pisałes kiedyś, że są tacy ludzie jak "salt loser".
Jak mogę się dowiedzieć czy nie należę do takiej grupy?
Podobno są jakieś testy na to.

podro

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zanik dysków międzykręgowych
Debretin
zmniejszenie dawki SSRI a ucisk i pieczenie w klatce piersiowej i żołądku
Sluchawki kostkowe ?
Czy można przeziębić dziąsło?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem

zobacz wszyskie »