Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "sovast" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: nalewka nie wyszła?
Date: Fri, 9 Apr 2004 22:11:50 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: s...@o...pl@pq160.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <c56vrm$ooc$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pq160.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1081541302 25356 217.99.70.160 (9 Apr 2004 20:08:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Apr 2004 20:08:22 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:197978
Ukryj nagłówki
Pierwszy raz w zyciu nastawilem nalewke wedlug ponizszego przepisu
(znalezionego w sieci).
To jest straszne! Ostre i nie dobre. Czy popelnilem jakis blad?
Po odpowiednim czasie to co wyszlo przelalem do dwoch butelek. Do jeden
domieszalem spora ilsc miodu lipowego (chcialem, zeby bylo slodsze i nie tak
mocne). Wytracil sie przerazajacy osad.
Druga czesc wlalem do flaszki i zakorkowalem.
Poradzcie cos.
A moze to teraz trzeba zmieszac z jakimis owocami???
sov.
====================
OTO PRZEPIS:
POLSKI PAŹDZIERNIK wg M.Caprari
Składniki:
1 l wódki 45°
4 goździki
1-2 cm korzenia imbiruy lub 1/3 łyżeczki mielonego
1/5 cełej lub startej gałki muszkatułowej
2 ziarna ziela angielskiego
świeża, otarta skórka z 1/2 pomarańczy
1-2 ziaren czarnego pieprzu (lub szczypta mielonego)
1/3 laski wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego
1-2 łyżek płynnego miodu
W przepisie jest ewentualnie karmel z 4-5 łyżek cukru, ja wolę dodać więcej
miodu.
Wszystkie składniki włożyć do wyparzonego słoja, dodać wódkę i ewnt. syrop.
Odstawiamy na 3 tygodnie i wstrząsamy.
Odcedzić i wlac jeszcze raz do słoja - na 2 tygodnie. do sklarowania. Potem
zlewać do butelek. Próbować będę po tym okresie, ale z biegiem czasu będzie
lepszy smak i aromat
|