Data: 2004-04-09 20:11:50
Temat: nalewka nie wyszła?
Od: "sovast" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pierwszy raz w zyciu nastawilem nalewke wedlug ponizszego przepisu
(znalezionego w sieci).
To jest straszne! Ostre i nie dobre. Czy popelnilem jakis blad?
Po odpowiednim czasie to co wyszlo przelalem do dwoch butelek. Do jeden
domieszalem spora ilsc miodu lipowego (chcialem, zeby bylo slodsze i nie tak
mocne). Wytracil sie przerazajacy osad.
Druga czesc wlalem do flaszki i zakorkowalem.
Poradzcie cos.
A moze to teraz trzeba zmieszac z jakimis owocami???
sov.
====================
OTO PRZEPIS:
POLSKI PAŹDZIERNIK wg M.Caprari
Składniki:
1 l wódki 45°
4 goździki
1-2 cm korzenia imbiruy lub 1/3 łyżeczki mielonego
1/5 cełej lub startej gałki muszkatułowej
2 ziarna ziela angielskiego
świeża, otarta skórka z 1/2 pomarańczy
1-2 ziaren czarnego pieprzu (lub szczypta mielonego)
1/3 laski wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego
1-2 łyżek płynnego miodu
W przepisie jest ewentualnie karmel z 4-5 łyżek cukru, ja wolę dodać więcej
miodu.
Wszystkie składniki włożyć do wyparzonego słoja, dodać wódkę i ewnt. syrop.
Odstawiamy na 3 tygodnie i wstrząsamy.
Odcedzić i wlac jeszcze raz do słoja - na 2 tygodnie. do sklarowania. Potem
zlewać do butelek. Próbować będę po tym okresie, ale z biegiem czasu będzie
lepszy smak i aromat
|