Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: nowe smaki - kotlety
Date: Sun, 25 Aug 2002 14:25:15 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 82
Message-ID: <akai9m$2dt8$1@pingwin.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.130.129.54
X-Trace: pingwin.acn.pl 1030278263 79784 10.130.129.54 (25 Aug 2002 12:24:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Sun, 25 Aug 2002 12:24:23 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:121943
Ukryj nagłówki
Kotlety z kukurydzy
==============
1 puszka kukurydzy
1 jajko
2 łyżki mąki
natka pietruszki lub szczypior
bułka tarta
olej do smażenia
sól i pieprz
jarzynka
Z kukurydzy odlewamy wodę i wsypujemy do głębokiego naczynia, dodajemy
jajko, potem mąkę i mieszamy, tak aby powstała gęsta masa (jeśli jest
za rzadka możemy dodać jeszcze trochę mąki). Następnie dodajemy
szczypior lub natkę pietruszki, sól, pieprz, jarzynkę i mieszamy.
Formujemy kotleciki, najlepiej nie za duże i
obtaczamy je w bułce, kładziemy na rozgrzany olej. Zarumienione
podajemy z ziemniakami i surówką.
Zamiast kukurydzy możemy użyć fasoli z puszki, tylko fasolę najlepiej
rozgnieść, a resztę robimy tak samo.
Kotlety ziemniaczano-serowe
====================
1 kg ugotowanych ziemniaków
10 dag białego lub żółtego sera
2 jajka
sól i pieprz
Ugotowane i zmielone ziemniaki łączymy z dowolnym serem, 1 jajkiem i
solą. Wyrabiamy na puszystą masę. Formujemy kotleciki, które obtaczamy
w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. To świetny
dodatek do gulaszów i sosów pomidorowego lub grzybowego. Szybki,
smaczny obiad niemal w 5 minut.
Kotlety z kaszy gryczanej z porami
=======================
1 szklanka kaszy gryczanej
20 dag pora
5 łyżek startego parmezanu
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Kaszę gryczaną przebieramy. Do garnka wlewamy łyżkę oleju, podgrzewamy
i wrzucamy suchą kaszę. Mieszamy przez minutę, po
czym zalewamy dwiema szklankami gorącej wody. Stawiamy na małym
ogniu i czekamy, aż woda wyparuje. Pory myjemy, czyścimy, kroimy w
plasterki i podduszamy na łyżce masła z dodatkiem
odrobiny wody. Ostudzoną kaszę i pory zemleć w maszynce, dodać ser,
jajka i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoto na
oleju.
Kotlety z kalafiora
=============
1 kalafior
2 jajka
15 dag bułki tartej
6 łyżek posiekanego koperku
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
kawałek korzenia lubczyku
na czubku łyżki cukru
sól i pieprz
Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać, zalać gorącą
osoloną wodą, dodać lubczyk, cukier i ugotować.
Odcedzić i rozgnieść widelcem na puree. Dodać jajka, bułkę tartą,
posiekany koperek, przyprawy i starannie wymieszać.
Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na
złoto.
przepisy ze strony super expressu
|