Data: 2001-08-13 15:58:17
Temat: obazda
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hej wam,
zanim pojadę na urlop w kierunku bajuwarsko/austriackim mały przepisik
na bajuwarską zagrychę do piwa o nazwie obazda.
Składniki:
0.5 kostki masła (tej starej, czyli 125g) +
1 Camembert, lepiej bardziej dojrzały +
trochę twarożku, do rozprowadzenia
Zarobić na jednorodną pastę. Dodać drobno posiekaną cebulkę (ta z
zieleniną, jak jej po polsku?), drobno posiekany szczypiorek, dużo
ostrej papryki, sól, pieprz, kminek (też lepiej trochę zmoździerzyć).
Powinno być dość słone i czerwonawe (papryka).
W oryginale je się toto z preclami. Można na chlebek razowy lub też
zwykły. Masła nie trzeba, już jest w środku ;-))
jeszcze się odezwę z domu.
Waldek
|