Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ogorki duzo solne

Grupy

Szukaj w grupach

 

ogorki duzo solne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2020-10-12 12:14:48

Temat: ogorki duzo solne
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> szukaj wiadomości tego autora

Jak sie robi takie typowe ogórki kiszone, które można dostać w kazdym
supermarkecie? NIEmałosolne znaczy. Tam jest po prostu więcej soli
dodane czy jak?

--
Marcin

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2020-10-12 12:29:17

Temat: Re: ogorki duzo solne
Od: Stefan <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2020-10-12 o 12:14, Marcin Debowski pisze:
> Jak sie robi takie typowe ogórki kiszone, które można dostać w kazdym
> supermarkecie? NIEmałosolne znaczy. Tam jest po prostu więcej soli
> dodane czy jak?
>
Niesamowite! Wujek gugiel nie podpowiedział?
Bo mnie na przykład to pokazał (wśród 858 przepisów i filmików - jak
kisić ogórki na zimę)
https://www.garneczki.pl/blog/jak-zakisic-ogorki/
pozdr
Stefan

--
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2020-10-12 12:31:51

Temat: Re: ogorki duzo solne
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 12.10.2020 o 12:14, Marcin Debowski pisze:
> Jak sie robi takie typowe ogórki kiszone, które można dostać w kazdym
> supermarkecie? NIEmałosolne znaczy. Tam jest po prostu więcej soli
> dodane czy jak?
>

Soli daje się tyle samo, ale więcej czasu w solance spędzają, więc siłą
rzeczy są bardziej słone.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2020-10-12 13:27:56

Temat: Re: ogorki duzo solne
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> szukaj wiadomości tego autora

On 2020-10-12, FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 12.10.2020 o 12:14, Marcin Debowski pisze:
>> Jak sie robi takie typowe ogórki kiszone, które można dostać w kazdym
>> supermarkecie? NIEmałosolne znaczy. Tam jest po prostu więcej soli
>> dodane czy jak?
>>
>
> Soli daje się tyle samo, ale więcej czasu w solance spędzają, więc siłą
> rzeczy są bardziej słone.

Wszstkie przepisy, które widziałem mają istonie z grubsza tyle samo
soli... ca 1 łyżka soli na 1l wody do ogórasów. Ale coś mi się nie
zgadza, bo w tym litrze woda jest i może tak słona jak wspomniane ogórki
z beczki z marketu, ale tu przeciez jeszcze wchodzą ogórki, czyli jakby
tę wodę finalnie rozcienczyć 2-3x. No chyba, że te ogórki wchłaniają sól
z wody bardziej niż wynika to z prostego zmieszania roztworów (stanu
równowagi dyfuzyjnej pomiędzy ogórkami a zalewą), co z lekka brzmi mi
dziwnie.

--
Marcin

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2020-10-12 15:28:25

Temat: Re: ogorki duzo solne
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 12.10.2020 o 13:27, Marcin Debowski pisze:
> On 2020-10-12, FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 12.10.2020 o 12:14, Marcin Debowski pisze:
>>> Jak sie robi takie typowe ogórki kiszone, które można dostać w kazdym
>>> supermarkecie? NIEmałosolne znaczy. Tam jest po prostu więcej soli
>>> dodane czy jak?
>>>
>> Soli daje się tyle samo, ale więcej czasu w solance spędzają, więc siłą
>> rzeczy są bardziej słone.
> Wszstkie przepisy, które widziałem mają istonie z grubsza tyle samo
> soli... ca 1 łyżka soli na 1l wody do ogórasów. Ale coś mi się nie
> zgadza, bo w tym litrze woda jest i może tak słona jak wspomniane ogórki
> z beczki z marketu


Naprawdę z aż taką dokładnością potrafisz ocenić poziom słoności,
wziąwszy też poprawkę na zmianę smaku spowodowaną ukiszeniem i innymi
przyprawami? To gratuluję. :-)

> , ale tu przeciez jeszcze wchodzą ogórki, czyli jakby
> tę wodę finalnie rozcienczyć 2-3x. No chyba, że te ogórki wchłaniają sól
> z wody bardziej niż wynika to z prostego zmieszania roztworów (stanu
> równowagi dyfuzyjnej pomiędzy ogórkami a zalewą), co z lekka brzmi mi
> dziwnie.


Wg mnie wynika dokładnie z tej równowagi dyfuzyjnej - im dłużej ogórki
stoją w zalewie, tym więcej soli wciągną. Ewentualnie producenci
supermarketowi dodają nieco więcej soli do zalewy, tak też może być.
Zresztą ilość soli na litr wody w przepisach waha się od 1 do 2 na litr,
z tego co zauważyłam. Wszystko zależy od upodobań kiszącego. No i trzeba
wziąć też pod uwagę udział innych przypraw - czosnku, chrzanu - które
mają wpływ na smak, w tym na odczucie słoności. Nie jestem fanką
małosolnych, to dokładnie nie wiem, ale z jakiejś przyprawy można
zrezygnować przy kiszeniu na krótką metę, chyba z chrzanu.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

maczanie bułki w mleku
Jaka krajalnica do frytek?
Swieze czy suche?
Mrożenie drożdży
Czy ktoś tu jeszcze gotuje?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Tuńczyk, szlachetniejszy kuzyn makreli
Pączki
Najmodniejsze sałatki warstwowe
Kuchenka gaz-elektr. Wrozamet Mastercook
Kapusta z soczewica

zobacz wszyskie »