Data: 2001-02-02 16:24:30
Temat: pasztet makrobiotyczny
Od: "rena" <r...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
pasztet makrobiotyczny
Skladniki:
50 dag chleba razowego pszennego
20 dag pieczarek
3 cebule
3 zabki czosnku
4 lyzki oleju sojowego lub slonecznikowego
2 lyzki platków kukurydzianych
1 lyzka maki pszennej
1 lyzka otrab
0,5 szkl. mleka
sól
pieprz
tymianek
rozmaryn
bazylia
Przepis:
Chleb namoczyc, odcisnac. Cebule poddusic na oleju, dodac pokrojone w
plasterki pieczarki i razem udusic. Platki i otreby skropic mlekiem,
przepuscic razem z chlebem, pieczarkami i cebula. Do masy dodac roztarty z
sola czosnek i pozostale przyprawy, wymieszac, wlozyc do blachy wysmarowanej
olejem i wysypanej otrebami, upiec. Podawac na goraco jako glówna potrawe do
drugiego dania lub na zimno z majonezem, surówkami.
Zródlo: "Kuchnia wegetarianska po polsku", Zofia Wieczorek-Chelminska,
Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
|