From: "rena" <r...@a...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <95dq65$42q$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
Subject: pasztet z kaszy i fasoli
Date: Fri, 2 Feb 2001 17:27:59 +0100
Lines: 25
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: gdacz.acn.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: gdacz.acn.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 981131096 gdacz.acn.pl (2 Feb 2001 17:24:56 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42801
Ukryj nagłówki
Składniki:
2 szklanki fasoli (może być różnych odmian i kolorów), po pół szklanki kaszy
gryczanej i pęczaku, szklanka płatków owsianych, 4
cebule, 2 marchwie, pietruszka, średni seler, 3-4 ząbki czosnku, 3-4 jaja,
pół szklanki oleju, 5 dag drożdży, majeranek, pęczek natki
pietruszki, sól, pieprz
Przepis:
Kaszę gryczaną i pęczak ugotować (osobno) na sypko. Fasolę zalać wrzątkiem,
moczyć 2 godz., następnie odcedzić i ugotować w świeżej wodzie. Cebulę
posiekać, czosnek zmiażdżyć, resztę warzyw zetrzeć na tarce o grubych
oczkach i udusić razem na oleju. Pod koniec duszenia dodać rozkruszone,
bardzo świeże drożdże i podgrzewać, aż się rozpuszczą. Wystudzić. Fasolę i
kaszę zemleć w maszynce, dodać warzywa, płatki owsiane, jaja, posiekaną
natkę, przyprawić do smaku. Wyrobić masę. Wyłożyć do natłuszczonych i
wysypanych tartą bułką foremek i piec ok. 1 godz. Podawać na zimno z
pieczywem jako przekąskę lub na ciepło jako danie obiadowe.
Źródło: Psubraty nr.3
www.puszkkka.vege.pl
|