Data: 2001-02-02 16:27:59
Temat: pasztet z kaszy i fasoli
Od: "rena" <r...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Składniki:
2 szklanki fasoli (może być różnych odmian i kolorów), po pół szklanki kaszy
gryczanej i pęczaku, szklanka płatków owsianych, 4
cebule, 2 marchwie, pietruszka, średni seler, 3-4 ząbki czosnku, 3-4 jaja,
pół szklanki oleju, 5 dag drożdży, majeranek, pęczek natki
pietruszki, sól, pieprz
Przepis:
Kaszę gryczaną i pęczak ugotować (osobno) na sypko. Fasolę zalać wrzątkiem,
moczyć 2 godz., następnie odcedzić i ugotować w świeżej wodzie. Cebulę
posiekać, czosnek zmiażdżyć, resztę warzyw zetrzeć na tarce o grubych
oczkach i udusić razem na oleju. Pod koniec duszenia dodać rozkruszone,
bardzo świeże drożdże i podgrzewać, aż się rozpuszczą. Wystudzić. Fasolę i
kaszę zemleć w maszynce, dodać warzywa, płatki owsiane, jaja, posiekaną
natkę, przyprawić do smaku. Wyrobić masę. Wyłożyć do natłuszczonych i
wysypanych tartą bułką foremek i piec ok. 1 godz. Podawać na zimno z
pieczywem jako przekąskę lub na ciepło jako danie obiadowe.
Źródło: Psubraty nr.3
www.puszkkka.vege.pl
|