Data: 2003-03-10 12:54:27
Temat: patelnia żeliwna
Od: "Marian" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam Szanownych Grupowiczów!
Od wielu lat poszukuję żeliwnej patelni, najlepiej pobielanej (cynowanej).
Broń Boże żadnej teflonowej! Dostępne na rynku patelnie blaszane nadają się
najwyżej do wymierzania sprawiedliwości przez rozeźlone małżonki, natomiast
teflonowe są dobre do obróbki cieplnej w niższych temperaturach i mało
trwałe.
Patelnie żeliwne były kiedyś bardzo cenione przez doświadczone gospodynie,
szczególnie do obsmażania mięs. Rozgrzewały się do bardzo wysokiej
temperatury i nie przypalały surowca. Od dłuższego czasu nie ma ich na
rynku. .
Nazywane były czasem "patelniami cygańskimi" (podobno najlepsze były
wyrabiane przez cygańskich rzemieślników).
Jeżeli ktoś z koleżanek lub kolegów słyszał o możliwości nabycia gdzieś
takiego okazu, będę bardzo zobowiązany.
Marian
|