Data: 2001-10-08 08:22:24
Temat: *pigwa*
Od: "Beata" <b...@h...torun.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
chwalilam sie ostatnio, ze mam wspanialy przepis na nalewke...szukalam,
szukalam i znalazlam;-)
jako ze czas pigwy sie juz zaczal (ja do nalewki uzywam leciutko
niedojrzalej - ma lepszy smak) podaje przepis:
PIGWÓWKA
1 kg pigwy, 1 litr czystej wódki, 1/4 litra spirytusu, 1/2 kg cukru
pigwe umyc, oczyscic z gniazd nasiennych, przekroic na pol (duze owoce na
wiecej czesci)
zalac 1 litrem czystej wodki. Po 6-8 tygodniach odlać
nalewke w butelki, pigwe zasypać 1/2 kg cukru i odstawic do uzyskania
syropu (cukier ma sie rozpuscic) - 2-3 tygodnie.
Nastepnie polaczyc nalewke z syropem i dodac 1/2 l spirytusu. Odstawic.
Po 3 tygodniach nalewke zlac do sloja, a pigwe zuzyc do herbaty lub drugiego
zaciagu.
Kiedy osad w nalewce opadnie na dno sloja - rozlac do butelek:
goraco polecam
lojalnie ostrzegam:-))))
pozdrawiam
Beata:-)
|