Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama
.wcss.wroc.pl!not-for-mail
From: "Ewa Szczęśniak" <e...@b...uni.wroc.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: pigwa-lekko OT
Date: 24 Jan 2003 15:18:53 GMT
Organization: UWr
Lines: 13
Message-ID: <X...@1...17.1.38>
NNTP-Posting-Host: ciapek.biol.uni.wroc.pl
X-Trace: panorama.wcss.wroc.pl 1043421533 14317 156.17.89.84 (24 Jan 2003 15:18:53
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...pwr.wroc.pl
NNTP-Posting-Date: 24 Jan 2003 15:18:53 GMT
User-Agent: Xnews/5.03.24
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:64383
Ukryj nagłówki
Oprocz tradycyjnych przetworow, czyli pigwy w occie, galaretki pigwowej,
soku pigwowego do herbatki i dzemu pigwowo-jablczanego zrobilismy pigwowke
na owocach pigwy wg przepisu podawanego na grupie jesienia. Zlalismy w
terminie, ale moj Ojciec (jako doswiadczony przetworca biokomponentow)
kawalki owocow, co pozostaly po nalewce, zasypal cukrem. Cukier odciagnal
calkiem niezla ilosc plynu z owocow z odpowiednia iloscia aromatu i
niechcacy ulungl sie nam likier pigwowy, ktory pachnie cudnie. Oba plyny
poszly dojrzewac. A (i to cenne szczegolnie dla pan) te owocki po
nasaczeniu w/w biokomponentem i nasyceniu cukrem sa rewelacyjne do ciasta
(np. takiego keksa; mniam!) ew. do lodow i innych deserow.
I zeby miescic sie w tematyce grupy:
Ludzie! Sadzcie pigwy! To naprawde swietna rzecz!
Pozdrowienia - Ewa Sz.
|