Data: 2003-01-24 15:18:53
Temat: pigwa-lekko OT
Od: "Ewa Szczęśniak" <e...@b...uni.wroc.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Oprocz tradycyjnych przetworow, czyli pigwy w occie, galaretki pigwowej,
soku pigwowego do herbatki i dzemu pigwowo-jablczanego zrobilismy pigwowke
na owocach pigwy wg przepisu podawanego na grupie jesienia. Zlalismy w
terminie, ale moj Ojciec (jako doswiadczony przetworca biokomponentow)
kawalki owocow, co pozostaly po nalewce, zasypal cukrem. Cukier odciagnal
calkiem niezla ilosc plynu z owocow z odpowiednia iloscia aromatu i
niechcacy ulungl sie nam likier pigwowy, ktory pachnie cudnie. Oba plyny
poszly dojrzewac. A (i to cenne szczegolnie dla pan) te owocki po
nasaczeniu w/w biokomponentem i nasyceniu cukrem sa rewelacyjne do ciasta
(np. takiego keksa; mniam!) ew. do lodow i innych deserow.
I zeby miescic sie w tematyce grupy:
Ludzie! Sadzcie pigwy! To naprawde swietna rzecz!
Pozdrowienia - Ewa Sz.
|