Data: 2003-09-23 13:01:54
Temat: polska chińszczyzna z kaszą
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
========
Po ostatnim grzybobraniu postanowiłem zrobić coś innego niż tradycyjny sos
grzybowy. Przyszła mi na myśl wariacja chińskiego kurczaka z ananasem i
grzybami mun. Pomyślałem, że jeśli zastąpię dość bezpłciowe chińskie muny
naszymi aromatycznymi podgrzybkami, a ryż kaszą gryczaną to będzie super. I
tak też było:
Składniki:
- kasza gryczana,
- pierś indycza (lub 4 z kurczaka),
- polskie świeże grzyby (trochę więcej niż mięsa),
- pół ananasa (może być z puszki),
- 2 z. czosnku,
- 2-3 cebule,
- 2-3 ostre papryczki,
- cayenne
- imbir,
- ciemny sos sojowy
- sól, pieprz,
- kwaśna śmietana
- cytryna,
- olej rzepakowy.
Przepis:
- mięso pokroić w paski, włożyć do zalewy z sosu sojowego, cayenne, czosnku
na jakiś czas.
- grzyby pokroić, gotować kilka minut w małej ilości wody, odcedzić i dać
czas na przeschnięcie (wodę zachować),
- na bardzo mocno rozgrzany olej wrzucić mięso, mieszając smażyć 2-3 minuty,
- dorzucić cebulę pokrojoną w grubą jodełkę, i papryczki w paski, ananasa w
kosteczkę, nieco startego imbiru, smażyć jeszsze chwilę,
- dodać grzyby, znowu chwilkę obsmażyć,
- podlać wodą z grzybów, sokiem z cytryny, śmietaną, poddusić chwilę, aby
zgęstniało,
- doprawić solą, pieprzem,
Podawać z kaszą gryczaną i sałatą z vinigretem.
waldek
========
|