Data: 2001-09-20 10:11:47
Temat: pyszne ciasto z jabłkami
Od: "Edyta Szajnóg" <e...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
6 dużych jabłek
rodzynki
orzechy włoskie - ważne!
skórka pomarańczy
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 jaja
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka obrać, pokroić w kostkę (ok. 3x3cm), wrzucić do dużego garnka,
dorzucić rodzynki, orzechy i skórkę, zasypać 1/2 szkl. cukru. Wstawić na
godzinę do lodówki.
Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem. Ubić jajka z resztą cukru.
Wyjąć jabłka z lodówki, odlać sok. 1/3 mąki wymieszać z jabłkami, resztę z
ubitym jajkiem. Następnie wymieszać masę z jabłkami, wlać do wysmarowanej
tłuszczem formy (i obsypanej tartą bułką) i piec ok. 40 min. Ciasto powinno
mieć kolor brązowy.
Polecam, bardzo oryginalny smak.
--
Edyta Szajnóg
|