« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-15 20:05:55
Temat: Re: pytanie o polewe na ciastoDziekuje wszystkim za porady i sugestie, teraz metoda prob i bledow wybiore
z tego wszystkiego cos, co sie u mnie bedziej najlepiej sprawdzalo.
pozdrawiam serdecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-15 20:10:24
Temat: Re: pytanie o polewe na ciastoFrom: "I.P." <i...@g...de>
>
> Co do temperatury tez sie zgadzam, w prepisach czesto jest podkreslone, aby
> nie zagotowac!Natomiast maslo po zastygnieciu ma inna konsystencje niz
> margaryna i chociazby dlatego polewe warto robic na masle.
> Ilona
>
Czli jaka ma konsystencje?
Poprosze o blizszy opis :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.461 / Virus Database: 260 - Release Date: 2003.03.10
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-16 12:35:50
Temat: Re: pytanie o polewe na ciasto
"Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:021001c2eb2e$ebe324b0$4f841ed9@home68z1dftw81..
.
> From: "I.P." <i...@g...de>
> >
> > Co do temperatury tez sie zgadzam, w prepisach czesto jest podkreslone,
aby
> > nie zagotowac!Natomiast maslo po zastygnieciu ma inna konsystencje niz
> > margaryna i chociazby dlatego polewe warto robic na masle.
> > Ilona
> >
>
> Czli jaka ma konsystencje?
> Poprosze o blizszy opis :-)
> Barbara
>
Nie wyrazilam sie dokladnie, ale np. maslo jest twarde, a taka np. Rama jest
o wiele mieksza. To mialam na mysli, na chlopski rozum, tak sobie
interpretuje :-)
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-16 16:51:03
Temat: Re: pytanie o polewe na ciastoFrom: "I.P." <i...@g...de>
> "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
>>>
>>> Co do temperatury tez sie zgadzam, w prepisach czesto jest
>>> podkreslone, aby nie zagotowac!Natomiast maslo po zastygnieciu ma
>>> inna konsystencje niz margaryna i chociazby dlatego polewe warto
>>> robic na masle. Ilona
>>>
>>
>> Czli jaka ma konsystencje?
>> Poprosze o blizszy opis :-)
>> Barbara
>>
> Nie wyrazilam sie dokladnie, ale np. maslo jest twarde, a taka np.
> Rama jest o wiele mieksza. To mialam na mysli, na chlopski rozum, tak
> sobie interpretuje :-)
> Ilona
Ilonko, Kochanie, nie zauwazylas, ze ja pisalam o uzywaniu margaryny Z W Y K L E J
!!!! , ktora naprawde nie ma nic wspolnego z
Rama... [nie mowiac juz o smrodzie wydobywajacym sie z kazdej takiej margaryny
przeznaczonej do smarowania chleba].
Margaryna zwykla jest w kostce, opakowanie ma tez raczej najzwyklejsze, jest
najtansza.
To podstawowe jej cechy [no i ta twardosc po zastygnieciu :-)]
Jest tez w kostkach margaryna mleczna, ale tej tez NIE nalezy uzywac do polew!
No i w tym ukladzie, to ja naprawde wole margaryne od masla, bo polewa ma lepsza
konsystencje.
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.462 / Virus Database: 261 - Release Date: 2003.03.13
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-16 17:46:39
Temat: Re: pytanie o polewe na ciasto
>
> Ilonko, Kochanie, nie zauwazylas, ze ja pisalam o uzywaniu margaryny Z W Y
K L E J !!!! , ktora naprawde nie ma nic wspolnego z
> Rama... [nie mowiac juz o smrodzie wydobywajacym sie z kazdej takiej
margaryny przeznaczonej do smarowania chleba].
> Margaryna zwykla jest w kostce, opakowanie ma tez raczej najzwyklejsze,
jest najtansza.
> To podstawowe jej cechy [no i ta twardosc po zastygnieciu :-)]
> Jest tez w kostkach margaryna mleczna, ale tej tez NIE nalezy uzywac do
polew!
>
> No i w tym ukladzie, to ja naprawde wole margaryne od masla, bo polewa ma
lepsza konsystencje.
> Barbara
Basiu, ja naprawde zapomnialam,ze sa "twarde" margaryny, zorientowalam sie
jak zapytalas o konsystencje i dlatego podalam przyklad Ramy, bo te inne
tutaj zwykle tez sa miekkie.Ja juz bardzo dlugo nie mieszkam w Polsce, ale
teraz sobie przypomnialam Palme, chyba byla twarda, bo w kostce.Wszystko sie
wyjasnilo, jestem tego zdania co Ty!
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-16 19:10:03
Temat: Re: pytanie o polewe na ciastoFrom: "I.P." <i...@g...de>
> Basiu, ja naprawde zapomnialam,ze sa "twarde" margaryny,
> zorientowalam sie jak zapytalas o konsystencje i dlatego podalam
> przyklad Ramy, bo te inne tutaj zwykle tez sa miekkie.Ja juz bardzo
> dlugo nie mieszkam w Polsce, ale teraz sobie przypomnialam Palme,
> chyba byla twarda, bo w kostce.Wszystko sie wyjasnilo, jestem tego
> zdania co Ty! Ilona
Saa fakt, ze nie mieszkasz w Polsce, juz sporo wyjasnia :-)
Ale nie mialam na mysli 'Palmy".
Caly czas mialam, i mam!, na mysli 'margaryne zwykla', ktora wystepuje pod ta nazwa i
JEST do kupienia nadal.
Pozdrowka serdeczne :-)
Barbara
PS
dopiero teraz popatrzylam uwazniej na Twoj adres :-)
B
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.462 / Virus Database: 261 - Release Date: 2003.03.13
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-16 20:20:59
Temat: Re: pytanie o polewe na ciasto
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
> Przede wszystkim polewe czekoladowa robi sie z czekolady. Z kakao robi
> sie polewe kakaowa.
a te czekolade to z czego sie robi? I dlaczego jesli uzyje ciemnego
gorzkiego kakao to nie bedzie to samo? Bo dam maslo zamiast tluszczu
cukierniczego?
Margola Naprawde Ciekawa
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-16 21:59:01
Temat: Re: pytanie o polewe na ciastomargola & zielarz <malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisa" w wiadomości
>
> > Przede wszystkim polewe czekoladowa robi sie z czekolady. Z kakao robi
> > sie polewe kakaowa.
>
> a te czekolade to z czego sie robi?
Z masy kakaowej.
> I dlaczego jesli uzyje ciemnego
> gorzkiego kakao to nie bedzie to samo?
Bo kakao robi sie z odtluszczonej masy kakaowej, a ponadto zwykle ma
dodana substancje o odczynie zasadowym, by bylo latwiej rozpuszczalne.
O ile wiem, masa kakaowa na kakao jest tez nie tak drobno mielona jak na
kakao. Uzywane sa tez inne gatunki kakao.
> Bo dam maslo zamiast tluszczu
> cukierniczego?
Nie, bo otrzymasz produkt o innym skladzie, w rezultacie o innej
konsystencji i smaku. Kwestia tluszczu jest zreszta bardzo istotna we
wszelkiej praltyce kuchennej.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-17 11:34:01
Temat: Re: pytanie o polewe na ciastoWladyslaw Los wystukał w wiadomości <1frxr7u.16fi8sww3g38kN%wlos@tele.com.pl>:
> O ile wiem, masa kakaowa na kakao jest tez nie tak drobno mielona jak na
> kakao.
Można prosić o wymiannę jednego kakaa na czekoladę? ;)
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Chłopaj odego topca! (Szeryf z Rottingham)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-17 17:21:37
Temat: Re: pytanie o polewe na ciastoJo'Asia <J...@r...art.pl> wrote:
> Wladyslaw Los wystuka" w wiadomości <1frxr7u.16fi8sww3g38kN%wlos@tele.com.pl>:
>
> > O ile wiem, masa kakaowa na kakao jest tez nie tak drobno mielona jak na
> > kakao.
>
> Można prosić o wymiannę jednego kakaa na czekoladę? ;)
Wymieniam drugie kakao.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |