Data: 2001-11-06 19:40:31
Temat: recepta na przyprawe do curry
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
jak już w powinowatym wątku pisałem, nawet nie myślcie o używaniu curry do
curry.Czyli mówiąc ustami Madame Kailash Puri: under no circumstances are
recomended the use of made-up curry powders.
No i jeszcze jedno, ważne: ...the amount of spices and hot chillies used
are at the discretion and choice of the housewife.
No to teraz: pół dupka zza słupa: użyć proszku curry, ale własnej roboty.
Ma tą zaletę, że można dozować ostrość i aromat wg uznania, podstawowe
składniki jednak są.
Oto jedna z recept (kurtyna!):
6 suszonych chili
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka gorczycy (czarnej lub brązowej)
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka pieprzu
wszystko zmoździerzyć lub zmielić, dodać 2 łyżki stołowe kurkumy i do
słoika. Słoik zamknąć i gotowe.
Waldek
|