Data: 2002-10-18 07:33:01
Temat: salatka zimowa do sloikow[P]
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Postanowilam wczoraj zrobic saltke sloikowa bo dostalam przepis od kolezanki
z pracy.
Salatke zrobilam, zapasteryzowalam, dzis rano na probe otworzylam jeden
sloik - zeby sprawdzic czy jadalna i czy produkowac dalej - sprobowalam
i....zjadlam pol litrowego sloika;-))
Salatka jest pyszna, wiec wrzucam przepis na grupe (a po pracy ruszam dalej
do robienia kolejnych sloikow)
Na 3 litrowe sloje zuzylam:
1 glowke wloskiej kapusty(tak ok. 1,5-2kg)
4 papryki - 2 zielone i 2 czerwone
5 sporych marchewek
5 cebul
5 lyzek cukru
3 lyzki soli
3/4 szkl. octu jablkowego 6%
3/4 szkl. oleju
1 lyzeczka przyprawy curry
Wszystkie warzywa zostaly rozdrobnione (papryka po przecieciu na pol starta
na szatkownicy, kapusta pokrojona, marchew starta na grube wiory, cebula
pokrojona w cieniutkie poltalarki)
Do michy z warzywami dodalam cukier, czesc soli i mieszajac sprobowalam,
potem jeszcze dodalam troche soli, w sumie wyszly jakies 3 plaskie lyzki
soli kamiennej, na koniec dodalam wymieszany razem w miseczce olej, ocet i
curry i po dokladnym wymieszaniu upychalam w sloje. Reszte powstalego soku
(czy sosu...) rozlalam do wypelnionych warzywami sloikow.
Pasteryzacja trwala 30 minut.
To wszystko a taki smaczny efekt;-))
pozdrawiam serdecznie
Basia
ps. od tej samej kolezanki dostalam przepis na ciasto z dynia, dzis bede
robic i napisze co wyszlo.
|