« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-18 14:46:52
Temat: Re: self-raising flour ?
Użytkownik Isia <i...@m...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9vnkkd$3gl$...@n...tpi.pl...
> Witam wszystkich :-)
>
> Zostalam poproszona o przetlumaczenie kilku angielskojezycznych
> przepisow i mam problem z maka. W przepisie wystepuje self-raising
> flour, ktorej w Polsce nie ma w sprzedazy. Mysle, ze da sie to jakos
> zastapic zestawem maka+proszek do pieczenia, ale nie wiem w jakich
> proporcjach, a nie chcialabym, zeby przepisy okazaly sie bezuzyteczne.
> Macie jakis pomysl, Krysiu, Magdaleno B.?
>
Nie miałam styczności z przepisami z samo-rosnącą mąką, ale ilośc proszku
może zależeć od przepisu na ciasto. Ciężkie ciasta, w których jest dużo
owoców (takie jak dziad i inne z tartymi jabłkami itp) wymagaja więcej
proszku, keksy mniej itd.
Ale dokładnie Ci nie poradzę, bo pewnie się znajdzie jakas dobra
doświadczona dusza z listy.
pozdrawiam
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-18 14:47:51
Temat: self-raising flour ?Witam wszystkich :-)
Zostalam poproszona o przetlumaczenie kilku angielskojezycznych
przepisow i mam problem z maka. W przepisie wystepuje self-raising
flour, ktorej w Polsce nie ma w sprzedazy. Mysle, ze da sie to jakos
zastapic zestawem maka+proszek do pieczenia, ale nie wiem w jakich
proporcjach, a nie chcialabym, zeby przepisy okazaly sie bezuzyteczne.
Macie jakis pomysl, Krysiu, Magdaleno B.?
Pozdrowienia
ISIA
PS. Pat, dochodza do Ciebie moje maile?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-18 15:23:09
Temat: Re: self-raising flour ?Użytkownik Isia <i...@m...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Zostalam poproszona o przetlumaczenie kilku angielskojezycznych
> przepisow i mam problem z maka. W przepisie wystepuje self-raising
> flour, ktorej w Polsce nie ma w sprzedazy. Mysle, ze da sie to jakos
> zastapic zestawem maka+proszek do pieczenia, ale nie wiem w jakich
> proporcjach, a nie chcialabym, zeby przepisy okazaly sie bezuzyteczne.
> Macie jakis pomysl, Krysiu, Magdaleno B.?
Kiedys juz byla mowa na grupie o tej gotowej mace z proszkiem do pieczenia.
Aby wiedziec, jak to zastapic, musialabys podac dokladniej, co tlumaczysz
i jakie ilosci maki wchodza w rachube.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-18 17:09:49
Temat: Re: self-raising flour ?
Isia wrote:
> Witam wszystkich :-)
>
> Zostalam poproszona o przetlumaczenie kilku angielskojezycznych
> przepisow i mam problem z maka. W przepisie wystepuje self-raising
> flour, ktorej w Polsce nie ma w sprzedazy. Mysle, ze da sie to jakos
> zastapic zestawem maka+proszek do pieczenia, ale nie wiem w jakich
> proporcjach, a nie chcialabym, zeby przepisy okazaly sie bezuzyteczne.
> Macie jakis pomysl, Krysiu, Magdaleno B.?
Z sieci:
to make self-rising flour:
For each cup of all-purpose flour, add 1 1/2 teaspoons of baking soda and
1/2 teaspoon of salt.
Czyli na polskie:
na kazda szklanke maki (250 ml) dodaj 1 lyzeczke polskiego proszku do
pieczenia plus 3/4 lyzeczki sody oczyszczanej, wymieszac.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |