Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: sernik niam-niam czyli Harataniec (P)
Date: Mon, 17 Feb 2003 00:10:35 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 33
Message-ID: <b2p99r$g79$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-88.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1045440635 16617 172.20.26.237 (17 Feb 2003 00:10:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Feb 2003 00:10:35 +0000 (UTC)
X-User: slodka_cytrynka
X-Forwarded-For: as1-88.ostrowiec.dialup.inetia.pl
X-Remote-IP: as1-88.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:146825
Ukryj nagłówki
Witam, ostatnio sporo serników na grupie, wiec dorzuce mój ostatnio z
sukcesem wypróbowany - mówię wam pycha........
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
HARATANIEC 200°C
Składniki:
1 cukier waniliowy, 4 żółtka, 3 szkl. mąki, 1 kostka margaryny, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 15 dag cukru, 2 łyżki kwaśnej śmietany; 1
słoik powideł śliwkowych
Masa serowa:
1/2 kg sera białego, 3 jaja, 1/2 kostki margaryny, 1 budyń śmietankowy lub
waniliowy, 1/2 szkl. cukru, aromat
Masa kisielowa:
4 białka, 1 szkl. cukru, 1 czerwony kisiel
CIASTO: Ze wszystkich składników oprócz kakao zagnieść ciasto, podzielić je
na trzy części, jedną wyrobić z kakao, każdą owinąć w folię, schłodzić.
Blachę wykładamy jedną częścią ciasta jasnego, smarujemy ją powidłami i
ścieramy na nie na tarce ciasto ciemne.
SER: Ser rozetrzeć z margaryną, dodać jaja ubite z cukrem, aromat i budyń w
proszku. Wyłożyć masę na ciemne ciasto.
MASA KIŚLOWA: Ubić pianę z białek, ubijając dodawać cukier i kisiel w
proszku. Wyłożyć przygotowaną masę na masę serową i zetrzeć na nią trzecią
część ciasta białego. Piec ok. 1 h.
Pozdrawiam i do pieczenia namawiam - Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|