« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-18 17:55:12
Temat: silikonowa keksowka-relacjaprzygotowalam ciasto, wlozylam do piekarnika. po 10 min przypomnialam sobie,
ze zapomnialam dodac proszku do piecz. wyjelam ciasto z piekarnika i
dorzucilam proszku i zmiksowalam. ciasto wyroslo pieknie. 2 palcami je
wyjelam, leciutko. dopiero wtedy uwierzylam, ze ten silikon sie nie rozpusci
w piecu i ze nie przylega, mimo, ze nie dodalam masla i bulki tartej. ciasto
jest takie inne po bokach i od spodu - takie gladkie.
jestem b. zadowolona!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-18 19:41:35
Temat: Re: silikonowa keksowka-relacjaUżytkownik "rena" <r...@a...pl> napisał w wiadomości
news:c3cnqc$jma$1@mamut.aster.pl...
> jestem b. zadowolona!
Ja ze swoich tez! Mam z tupperware, keksowke, tortownice(biszkopt
bezproblemowo wylazl bez zadnych manipulacji) czekam na forme mufinkowa i
babkowa.
Pozdrawiam Hafsa
--
moj adres:hafsa[małpa]poczta.onet.pl
strona domowa: www.hafsa.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-19 05:39:27
Temat: Re: silikonowa keksowka-relacjaUżytkownik "Hafsa" <a...@n...ma> napisał w wiadomości
news:c3cu7h$ik3$1@inews.gazeta.pl...
> Ja ze swoich tez! Mam z tupperware, keksowke, tortownice(biszkopt
> bezproblemowo wylazl bez zadnych manipulacji) czekam na forme mufinkowa i
> babkowa.
sluchaj, a ty przewracasz na druga strone i wywalasz do gory dnem? bo przy
pizzy i tarcie sie zastanawiam, ze nie mozna tak zrobic...:( moze wiec
lepsze sa te zupelnie miekkie formy tuperr...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-19 07:31:17
Temat: Re: silikonowa keksowka-relacjaHafsa wrote:
> Użytkownik "rena" <r...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:c3cnqc$jma$1@mamut.aster.pl...
>
>> jestem b. zadowolona!
>
> Ja ze swoich tez! Mam z tupperware, keksowke, tortownice(biszkopt
> bezproblemowo wylazl bez zadnych manipulacji) czekam na forme
> mufinkowa i babkowa.
> Pozdrawiam Hafsa
Probowalas moze robic w tortownicy silikonowej jakis sernik na zimno,
galaretkowiec czy cos w tym rodzaju? Ciekawi mnie czy udaloby sie taki deser
wyjac z formy nie uszkadzajac go.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-19 17:09:50
Temat: Re: silikonowa keksowka-relacjaUżytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c3e7l0$nif$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Probowalas moze robic w tortownicy silikonowej jakis sernik na zimno,
> galaretkowiec czy cos w tym rodzaju? Ciekawi mnie czy udaloby sie taki
deser
> wyjac z formy nie uszkadzajac go.
wlasnie tez tego jestem ciekawa, bo ta forma nie ma wyjmowanego dna, jak
przy zwyklych metalowych. ale mnie bardziej zastanawia, jak z takiej formy
wyjac tarte z farszem czy pizze. bo serniki na zimno to widzialam podawane w
szklanych, przezroczystych naczyniach - w ten sposob juz tezaly w lodowce i
byly potem podawane - bardzo estetycznie to wygladalo, naczynia byla a'la
forma do tarty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-20 17:57:09
Temat: Re: silikonowa keksowka-relacjaCiekawi mnie czy udaloby sie taki
> deser
> > wyjac z formy nie uszkadzajac go.
>
> wlasnie tez tego jestem ciekawa, bo ta forma nie ma wyjmowanego dna, jak
> przy zwyklych metalowych. ale mnie bardziej zastanawia, jak z takiej formy
> wyjac tarte z farszem czy pizze.
co do sernika na zimno to nie wiem ale jesli chodzi o pizze to normalnie, po
chwili przestygniecia odginasz silikon troche i te pizze wyciagasz na talerz
reka (w rekawiczce). Podobnie powinno byc z tartami, choc ciasto jest
delikatniejsze i latwiej sie moze zlamac.
Co do formy keksowej to dodam jeszcze jeden element: w czasie pieczenia ciasto
rosnie, ale nie wykipi, poniewaz foremka sie lekko rozciaga na boki. Juz pare
mialam taka sytuacje, ze ciasto bylo troche za duzo i przy zwyklej formie na
pewno by wyplynelo a z silikonowej nie.
pozdrawiam
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-20 20:58:57
Temat: Re: silikonowa keksowka-relacjaUżytkownik <n...@m...ch> napisał w wiadomości
news:5a33.00001430.405c85f5@newsgate.onet.pl...
> Co do formy keksowej to dodam jeszcze jeden element: w czasie pieczenia
ciasto
> rosnie, ale nie wykipi, poniewaz foremka sie lekko rozciaga na boki. Juz
pare
> mialam taka sytuacje, ze ciasto bylo troche za duzo i przy zwyklej formie
na
> pewno by wyplynelo a z silikonowej nie.
rzeczywiscie - moje tez bylo bardzo wysokie:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-22 07:58:15
Temat: Re: silikonowa keksowka-relacjarena wrote:
> wlasnie tez tego jestem ciekawa, bo ta forma nie ma wyjmowanego dna,
> jak przy zwyklych metalowych. ale mnie bardziej zastanawia, jak z
> takiej formy wyjac tarte z farszem czy pizze. bo serniki na zimno to
> widzialam podawane w szklanych, przezroczystych naczyniach - w ten
> sposob juz tezaly w lodowce i byly potem podawane - bardzo
> estetycznie to wygladalo, naczynia byla a'la forma do tarty.
No tak, napewno ladnie to wyglada, ale wiaze sie z kolejnym zakupem i
zajmowaniem miejsca w szafkach w mojej niewielkiej kuchni... Chetnie bym
poprzestala na formie silikonowej. Jej przeznaczeniem nie sa zapewne desery
na zimno, ale moze sprawdzi sie rowniez w tym przypadku.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |