Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!lublin.pl!not-for-ma
il
From: "krisklos" <k...@m...dmp.corp>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: skrobany tatar
Date: Tue, 18 Jul 2000 11:04:34 +0200
Lines: 14
Message-ID: <8l16a2$s97$1@helios.man.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: cactus.daewoo.lublin.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31324
Ukryj nagłówki
Chodzil za mna od pewnego czasu tatar (nie chodzi o narodowosc ; ), z
braku maszynki do miesa, tudziez mielonej wolowiny czy metki w okolicznych
sklepach, rozdrobnilem mieso bardziej tradycyjnym sposobem czyli przez
skrobanie. Nie wiem czy orginalnie ma byc to scinanie drobnych kawalkow
miesa, ale w moim przypadku przypominalo to raczej wyciskanie masy miesnej z
wlokien.
W celu usprawnienia pracy pocialem mieso na centymetrowe plastry w poprzek
wlokien i po prawie godzinnej zabawie mialem ok 0,5 kg masy i kilka platow
wlokien praktycznie pozbawionych miesa, a dalej juz tradycyjnie cebulka,
olej, jajko itp.
I musze przyznac, ze warto bylo sie pomeczyc (kot sasiada tez sie ucieszyl z
powodu wlokien)
|